Naslovna  |  Projekti  |  FELJTON: “Stubovi održivog razvoja” - EKOLOŠKI STUB (VIDEO)
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Projekti

28. 11. 2016. Srbija

Autor: ObjektivNo1. - Danijela Ilić Izvor: ObjektivNo1.

FELJTON: “Stubovi održivog razvoja” - EKOLOŠKI STUB (VIDEO)

Održivim razvojem se ide u susret potrebama sadašnjosti tako da se ne ugrožavaju mogućnosti budućih generacija da zadovolje svoje sopstvene potrebe. U skladu sa ovim načelom, Vlada Srbije je u maju, 2008. godine, usvojila Nacionalnu strategiju za održivi razvoj koja se bazira na tzv. četiri stuba - ekonomski, ekološki, socijalni i institucionalni.

 

Kineska izreka kaže: “Reci mi i ja ću zaboraviti. Pokaži mi i možda ću zapamtiti. Uključi me i ja ću razumeti. Odmakni se i ja ću delovati”.  

 

 Zašto bi trebalo decu da učimo o ekologiji i zaštiti životne sredine? Jedan od najboljih načina da deca uče o životnoj sredini jeste da je dožive i iskuse. Deca mogu mnogo da nauče o prirodi ako je vide i ako su deo nje, a to su buduće generacije kojima bi trebalo da ostavimo u nasledstvo što čistije okruženje. 

 


Ljudska nebriga i nemarnost je dovela u pitanje opstanak planete, a priroda nas upozorava svaki dan!  Sve klimatske promene, kao i većina prirodnih nepogoda su rezultat čovekovog negativnog uticaja.

Ukoliko čovek želi da iskorišćava prirodu, a da pritom ne brine o njoj, onda buduće generacije neće moći da zadovolje svoje potrebe. Zato je neophodno da se baziramo na korišćenje obnovljivih izvora energije, odnosno trajnih izvora energije kao što su, solarna energija (sunčeva energija), eolska energija (energija vetra), hidroenergija (energija reka), energija talasa, toplotna energija hidrosfere, energija biosfere (biološka energija), energija biomase, biogasa, odnosno biogoriva. 

 

Razvoj čistijih tehnologija, povećanje energetske efikasnosti i korišćenje obnovljivih izvora energije, svakako će uticati na smanjenje zagađenja životne sredine.

“Srbija se obavezala da će do 2020.imati 20 odsto energije dobijene iz obnovljivih izvora energije. S obzirom na snažni hidropotencijal, na nove investicije u vetroparkovima ta cifra će biti ostvarena”, najavio je Filip Radović, direktor Agencije za zaštitu životne sredine.

 

 

Trećina prava EU odnosi se na životnu sredinu. Životna sredina je deo evropskog pravnog nasleđa od početka 70-ih godina, a u osnivačkim ugovorima EU dobila je mesto u Jedinstvenom evropskom aktu 1987. godine. Danas propisi iz te oblasti čine trećinu pravne tekovine EU. Napredak Srbije u oblasti životne sredine i prilagođavanje EU prati se od 2007.godine, a nastaviće i nakon pristupanja EU, samo na malo drugačiji način.

Obaveze u oblasti životne sredine često se ispunjavaju tek godinama nakon pristupanja. Srbija, kako proističe iz pregleda datog u priručniku, ima da donese uglavnom podzakonska akta i da radi na primeni zakona.

 

Neadekvatno postupanje sa otpadom jedan je od najozbiljnijih problema u životnoj sredini. Organizovano se sakuplja oko 60 % komunalnog otpada i to samo u urbanim oblastima. Odlaganje na deponije koje nisu u skladu sa standardima i predstavljaju smetlišta, jedini je način organizovanog postupanja sa otpadom. Veliki je broj i „divljih” odlagališta.

Srbija mora da reši brojne probleme u ovoj oblasti - ne postoji adekvatna infrastruktura zbog čega se otpadom zagađuju zemljište i površinske i podzemne vode, često se zajedno odlažu komunalni i opasni otpad, ne postoje podaci o sastavu i  tokovima otpada, ne postoji sistem dozvola za upravljanje otpadom, ne postoje postrojenja za skladištenje, tretman i odlaganje opasnog otpada, neadekvatno se postupa s medicinskim otpadom, otpadom koji sadrži polihlorovane bifenile.

“Ipak ide se napred, ali sporo. Prvenstveno zato što nema dovoljno materijalnih sredstava, a s druge strane nema adekvatnih projekata”, tvrdi Aleksandar Vesić, pomoćnik ministra poljoprivrede I zaštite životne sredine.

 

 

Karakteristike teritorije Srbije, veoma su dobar model za savremeni koncept održivog turizma. Srbija poseduje tradicionalne programe banjskog, planinskog, seoskog turizma, mada još uvek robuje stereotipu "staračkog odmora”.

Nažalost, u Srbiji je evidentan nedostatak odgovarajuće infrastrukture, koja bi podržala razvoj održivog turizma.

U rešavanje ovih problema najviše treba da se uključe državne institucije, jer njihova podrška i delovanje može dati najveće rezultate. Postoje organizacije  koje rade na ovim pitanjima i koje sprovode razne akcije povodom njih, ali je njima neophodna pomoć države kako bi rezultati bili još bolji i efikasniji. Zaštitimo prirodu, zaštitimo budućnost naše dece.

 

 

 Projekat ''Stubovi održivog razvoja'' realizovalo je preduzeće za medije i konsalting MEDIA TEAM LEADER CK d.o.o uz podršku Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije.Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

 


Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza