Naslovna  |  Projekti  |  Feljton (1.): (Anti)korupcija na lokalnom nivou – UZROK?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Projekti

01. 11. 2016. Čačak

Autor: Svetlana Kojanović / mr Marija Nedeljković Pravdić

Feljton (1.): (Anti)korupcija na lokalnom nivou – UZROK?

Prošla je decenija ipo od demokratskih promena u Srbiji, a još uvek nije mnogo urađeno u suzbijanju korupcije i građani nemaju poverenja da državnim organima prijave zloupotrebe u svojoj okolini. Za razliku od republičkog nivoa, koji je u fokusu interesa javnosti, gradski i opštinski nivoi još nisu u punoj meri dospeli u žižu interesovanja kada je u pitanju borba protiv korupcije.

 

U malim mestima koja su daleko od interesa medija i gde svako svakog poznaje situacija je poražavajuća. Uprkos postojanju elementarnih zakonskih preduslova (Zakon o lokalnoj samoupravi, Zakon o slobodnom pristupu informacijama, Zakon o uzbunjivačima), kao i javno izraženih društvenih opredeljenja (demokratizacija, borba protiv korupcije, princip transparentnosti, itd.), rad lokalnih samouprava, uticaj javnosti i participacija građana u kontroli rada opštinskih organa u Srbiji su i dalje na nezadovoljavajućem nivou. Nepravilnosti u raspodeli budžetskih sredstava, korupcija i nepoštovanje tenderskih procedura u javnim nabavkama, kao i nesposobnost u određivanju prioriteta u razvoju lokalnih sredina - najčešće su praćeni nezainteresovanošću građana i njihovim niskim nivoom poznavanja rada lokalne samouprave.

Osim toga, u manjim sredinama, gde se svi međusobno poznaju pokušaj prijavljivanja korupcije od strane građana uglavnom donosi nesagledive posledice za tu osobu lično, a vrlo često i članove porodice. Takođe, NVO sektor u manjim gradovima i opštinama  nema dovoljno znanja i veština za vršenje efikasne kontrole i praćenja rada javnih servisa na opštinskim nivoima, što za posledicu ima smanjenje prepoznatljivosti i prisustva NVO organizacija u njihovim lokalnim sredinama.

Takva je, trenutno, situacija i u gradovima i opštinama zapadne Srbije koji su predmet interesovanja ovog projekta. To su gradovi: Čačak, Užice i Kraljevo, kao i opštine: Gornji Milanovac, Požega, Lučani, Ivanjica, Čajetina, Kosjerić i Bajina Bašta.

Dosadašnje analize koje govore o odnosu lokalne samouprave i fenomena korupcije navode da su „problemi vezani za korupciju delom uporedivi sa problemima na nacionalnom nivou, a delom su specifični za ovaj oblik organizacije vlasti“.

Prema istraživanju Centra za monitoring i aktivizam –CEMA iz Čačak, koje je urađeno za potrebe ovog projekta, korupcija je postala centralna oblast lokalnog političkog života, jer je prisutna u:

-           javnim nabavkama,

-           izdavanju građevinskih dozvola,

-           zaduživanju opština,

-           finansiranju lokalnih medija,

-           zapošljavanju ,

-           izgradnji lokalne infrastrukture,

-           obezbeđivanju skupštinske većine,

-           izbornim kampanjama...

 

Međusobni odnosi i položaj funkcionera na lokalnom nivou često su određeni postojanjem različitih vrsta mehanizama kojima oni zajednički ostvaruju svoje lične interese ili interese sa njima povezanim licima. Koristeći različite vrste ovlašćenja koja imaju kao predstavnici organa javne vlasti, oni imaju mogućnost da „trguju“ tim ovlašćenjima i na taj način jedni drugima obezbeđuju različite benefite.

Prema podacima MUP-a Srbije,  policija je u saradnji sa nadležnim tužilaštvima, u toku 2016. Godine, podnela krivične prijave protiv više od  hiljadu osoba osumnjičenih za koruptivna  krivičnia dela. Najveći broj krivičnih prijava podneto je zbog zloupotrebe položaja odgovornog lica, zloupotrebe službenog položaja, pronevere, zloupotreba u vezi sa javnim nabavkama i za 88 krivičnih dela primanja i davanja mita.

Borba protiv korupcije trebalo bi da bude osmišljena, organizovana i sistematična. U toj borbi najbitnije je zaustaviti korupciju u okviru vlasti, državnih organa i institucija. Iskustvo je pokazalo da je u borbi protiv korupcije potrebno onoliko vremena koliko se korumpirana vlast njome služila. Drugim rečima, ako vlast 10 godina organizovano širi korupciju, potrebno je najmanje 10 godina da ona bude suzbijena i svedena u podnošljive granice.

 

U narednoj temi: (Anti)korupcija u lokalnim sredinama – POSLEDICE.

 

Ovaj feljton je sastavni deo projekta ‘’ (Anti)korupcija u lokalnim sredinama ’’ koji realizuje Preduzeće za medije i konsalting MEDIA TEAM LEADER CK d.o.o. uz podršku Fondacije za otvoreno društvo, Srbija.

Nema komentara.

Ostavi komentar