Naslovna  |  Projekti  |  Feljton (4.): (Anti)korupcija u lokalnim sredinama – UZBUNJIVAČI
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Projekti

04. 11. 2016. Čačak

Autor: Svetlana Kojanović / mr Marija Nedeljković Pravdić

Feljton (4.): (Anti)korupcija u lokalnim sredinama – UZBUNJIVAČI

Narodna Skupština Republike Srbije je usvojila Zakon o zaštiti uzbunjivača koji se primenjuje od 05.06.2015. godine. Bila je to, u izvesnom smislu, pobeda javnosti, medija i civilnog sektora zbog dugogodišnjih pritisaka da se usvoji ovaj zakon.

Nakon godinu dana od početka primene Zakona o zaštiti uzbunjivača, u Srbiji je doneta prva prvostepena presuda u korist zaposlene. Izrečeno je i 12 privremenih mera za vraćanje na staro radno mesto. Od početka primene Zakona o zaštiti uzbunjivača u Višim sudovima u Srbiji formirano je 157 predmeta po tužbama u vezi sa uzbunjivanjem, od kojih je rešeno 89.

 

Poglavlje 23 koje se odnosi na pravosuđe i osnovna prava, kao i poglavlje 24 koje se odnosi na pravdu slobodu i bezbednost, prva su otvorena poglavlja u okviru pregovaračkog procesa i očekuje se da poslednja budu zatvorena, jer se radi o najkompleksnijim poslovima iz domena evrointegracija. Srbija je ostvarila 71 odsto aktivnosti iz akcionog plana za poglavlje 23 planiranih za 4. kvartal ove godine, pri čemu je najviše aktivnosti ispunila u oblasti osnovnih prava, dok je najslabiji procenat u oblasti borbe protiv korupcije.

 

Ako je suditi po mnogobrojnim  istraživanjima javnog mnenja u kojima se meri stvarno iskustvo građana sa korupcijom, manje od 1 odsto slučajeva podmićivanja bude ikada prijavljeno. Takva istraživanja redovno pokazuju da je broj građana koji su učestvovali u sitnoj korupciji dajući mito oko 20%. Kada se uzme u obzir broj domaćinstava u Srbiji, to znači da se broj takvih slučajeva podmićivanja može ugrubo proceniti na oko pola miliona. S druge strane, ukupan broj krivičnih prijava za sva dela korupcije ne prelazi 5000, čak ni kada se tu uračunaju brojni slučajevi prijavljivanja bez ikakvog osnova.

Za svaku zemlju, ali i najmanju lokalnu zajednicu, vladavina prava koja podrazumeva i beskompromisnu borbu sa korupcijom je od izuzetne važnosti. U toj borbi najvažniju ulogu imaju uzbunjivači javnosti. Oni prijavljuju kršenje zakona, korupciju, kriminal. Žrtvuju svoju slobodu i život kako bi u ime malog čoveka i dobrobiti javnosti ukazali na laži, manipulaciju i pohlepu moćnih država i firmi! Nažalost, društvene predrasude su  sprečile da uzbunjivači budu priznati kao borci protiv korupcije i kriminala. I ne samo to, već da im se čestita, ili čak oda priznanje za preuzimanje rizika za opšte dobro.

 

U narednoj temi: ‘’ (Anti)korupcija u lokalnim sredinama – GRAĐANSKI AKTIVIZAM’’.

 

 

Ovaj feljton je sastavni deo projekta ‘’ (Anti)korupcija u lokalnim sredinama ’’ koji realizuje Preduzeće za medije i konsalting MEDIA TEAM LEADER CK d.o.o. uz podršku Fondacije za otvoreno društvo, Srbija.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza