Naslovna  |  Projekti  |  TV serijal: ’’(Anti) korupcija u lokalnim sredinama’’ (VIDEO)
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Projekti

15. 11. 2016. Zapadna Srbija

Autor: ObjektivNo1 - S. Kojanović

TV serijal: ’’(Anti) korupcija u lokalnim sredinama’’ (VIDEO)

Korupcija je u Srbiji način života, priznaju to konačno i političari na vlasti, doduše pritisnuti uslovom Evropske unije odakle sve glasnije poručuju da su nezadovoljni neispunjenim obećanjima, izražavajući sumnju da je naše društvo spremno da se sa korupcijom ozbiljno obračuna.

Zaključak je jednostavan. Niko neće skrojiti svet po našoj meri ako ne uzmemo stvar u svoje ruke. I vršimo pritisak. Bili bismo na dobitku da okrenemo stvar – da prijavljivanje korupcije postane način života, da neprijavljivanje bude isto što i saučesništvo, da ako vidimo i ćutimo znači da smo prihvatili zakon mafije. Projekat ‚‚(Anti)korupcija u lokalnim sredinama'' ima za cilj, da kroz planirane projektne aktivnosti, podstakne i promoviše upravo taj model ponašanja.

Ulogu posrednika između građana koji imaju hrabrosti da korupciju prijave (uzbunjivača) i nadležnih državnih institucija ( Sudovi, Agencija za borbu protiv korupcije, Nevladine organizacije, međunarodne organizacije..) trebalo bi da preuzmu lokalni, nezavisni mediji, čiji su se novinari u svom dosadašnjem radu pokazali kao istinski borci u borbi za demokratizaciju društva. Informativni portal zapadne Srbije Objektivno1, u tom smislu, u okviru ovog projekta,  postavio je sebi taj zadatak, na osnovu dva ključna prioriteta:

1. Prvi prioritet je da borba protiv korupcije u društvu visoke društvene i institucionalne dezorganizacije, koja je posledica kako tranzicije tako i „zarobljenosti države“, bi trebalo da počne od lokalne zajednice.

2. Druga prioritet  je, zapravo, stav da pitanje borbe protiv korupcije nije samo pitanje političke nego društvene volje, te da bi u borbu protiv korupcije trebalo da se uključe i svoju odgovornost preuzmu sve zainteresovane strane (stakeholderi) na lokalnom  nivou.

U tv serijalu koji je pred vama bavimo se sledećim temama:

1.Film: ,,(Anti)korupcija u lokalnim sredinama’’

Tema: U kojim sferama su najizraženije koruptivne radnje i kakve su posledice za građane.

2. Film: ,,Efikasnost sudstva, tužilaštva i policije u procesuiranju prijavljenih slučajeva korupcije’’

Tema: Da li su i koliko lokalni pravosudni organi i policija efikasni u rešavanju slučajeva korupcije?

3. Film: ,,Zaštita integriteta boraca protiv korupcije’’

Tema: Zakonski okvir za zaštitu uzbunjivača.

4. Film: ,,Uzbunjivači – nagrada ili kazna’’

Tema: Kako u praksi izgleda pokušaj da se prijavi korupcija (konkretni primeri).

5.Film: ,, Mere i preporuke za borbu protiv korupcije u lokalnim sredinama’’

Tema: Na koji način pospešiti mehanizme za kontrolu rada lokalnih organa vlast?

 

 

 

 


 


 

Poštovani posetioci ovog portala, svoje komentare, sugestije ili lična iskustva možete ostaviti u komentarima ispod video klipova.

 

 

Ovaj tv serijal je sastavni deo projekta ‘’ (Anti)korupcija u lokalnim sredinama ’’ koji realizuje Preduzeće za medije i konsalting MEDIA TEAM LEADER CK d.o.o. uz podršku Fondacije za otvoreno društvo, Srbija.

Nema komentara.

Ostavi komentar