Naslovna  |  Projekti  |  Feljton (2.): Žene sa invaliditetom – dvostruka diskriminacija u zapošljavanju (VIDEO)
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Projekti

30. 10. 2016. Čačak

Autor: S. Kojanović

Feljton (2.): Žene sa invaliditetom – dvostruka diskriminacija u zapošljavanju (VIDEO)

Skoro svako istraživanje o osobama sa invaliditetom pretpostavlja nevažnost rodne (polne) podele, kao i ostale društvene dimenzije kao što su klasna, rasna, etnička i seksualna orijentacija. Studije u oblasti invalidnosti tradicionalno koriste jednostran pristup u istraživanju života osoba sa invaliditetom, zapostavljajući ispitivanje uticaja rodne karakteristike na živote muškaraca i žena sa invaliditetom. Na polju invalidnosti još nije prepoznata kombinovana diskriminacija po rodnoj razlici i invalidnosti, sa kojom se suočavaju žene sa invaliditetom, a ni politika ni praksa u tom delu nisu dizajnirane tako da prepoznaju specifične potrebe žena sa invaliditetom (Asch & Fine, 1988; Kutza, 1985; Mudrick, 1988).

Mnoge studije su se bavile ispitivanjem nejednakog radnog statusa žena i muškaraca sa invaliditetom. U studiji o jednakosti polova u pristupu rehabilitacionim servisima, Menz, i grupa autora (1989) su otkrili da u nacionalnom smislu, žene predstavljaju manje od trećine populacije u rehabilitacionim programima.

Takođe su pronašli da su žene "uspešnije rehabilitovane" za poslove sa pola radnog vremena ili status domaćice, dok su muškarci osposobljavani za poslove sa punim radnim vremenom. Autori sugerišu da su razlog takvim razlikama rodne (polne) predrasude o ženama, muškarcima i poslu. "Žene sa invaliditetom su 'dvostruko ugrožene' po osnovu svoje invalidnosti i pola... Stereotipi o osobama sa invaliditetom i ženama uopšte, oslikavaju pasivnost, zavisnost, bespomoćnost i neuspešnost" (Menz, i autori, 1989: 32). Ovakvi stavovi su karakteristični i za opštu populaciju i rehabilitacione savetnike, a rezultat je da su žene sa invaliditetom manje zastupljene u stručnom osposobljavanju, teži im je pristup rehabilitacionim programima, imaju manje kvalitetan trening i češće se "uspešno rehabilituju" da ne rade.

 

Dok je muškarcima sa invaliditetom teško da se zaposle, ženama sa invaliditetom je još teže i to je istinito bez obzira na nivo i tip invalidnosti. Muškarci sa invaliditetom dva puta lakše nalaze posao od žena sa invaliditetom. Ovaj problem je evidentan čak i u zemljama sa visokim stepenom demokratije i uređenim društvom.

Baveci se istrazivanjem za potrebe ovog projekta, u  gradu Cacku i jos cetiri opstine: Gornji Milanovac, Ivanjica, Lucani i Pozega, istrazivacki Centra za monitoring i aktivizam – CEMA je ustanovio  da u ovom delu Zapadne Srbije zivi vise od dve hiljade osoba sa invaliditetom. Roditelji se od prve spoznaje da su dobili dete, koje se razlikuje od vecine, suocavaju se sa brojnim iskusenjima, pre svega ogromnim nerazumevanjem od drustvene zajdnice.

 

U većini pomenutih lokalnih samouprava, poslednjih godina, postoje podsticajni programi za zaposljavanje osoba sa invaliditetom. Nažalost, i pored dobre volje lokalnih vlasti, poslodavci nisu pokazali veliko interesovanje za njihovo zapošljanjavanje. Postoje i primeri da su uzete subvencije a da osobi sa invaliditetom nikada nisu obezbeđeni uslovi za rad u skladu sa njenim mogućnostima. U takvim situacijama, osobe sa invaliditetom nemaju drugu opciju nego da napuste ’’radno mesto’’ na koje, zbog neprisupačnosti i neprilagođenih uslova rada, zapravo, nikada nisu stupile.

Društveni i pravni položaj osoba sa invaliditetom je, pre svega, pitanje ljudskih prava. To podrazumeva obavezu organa javne vlasti i drugih društvenih aktera, uključujući  i organizacije civilnog društva kao i medije da obezbede poštovanje, ostvarivanje i zaštitu prava ove grupe građana.

U narednoj temi: ’’Žene sa invaliditetom – dvostruka diskriminacija u javnom i političkom životu''.

Ovaj projekat je realizovan uz podršku Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza