Naslovna  |  Projekti  |  ФЕЉТОН: Улога и значај локалне самоуправе у процесу европских интеграција (1.)
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Projekti

28. 11. 2019.

Autor: ObjektivNo1

ФЕЉТОН: Улога и значај локалне самоуправе у процесу европских интеграција (1.)

ПРИСТУПНИ ПРЕГОВОРИ – улога локалних заједница

Чланство у ЕУ је стратешко опредељење Републике Србије. Очекује се да обезбеди окружење за бржи и стабилнији развој, допринесе макроекономској стабилности и повећању прилива инвестиција, омогући повећање животног стандарда и социјалне сигурности грађана и пружи подстрек развоју конкурентне привреде утемељене на знању. Услов за чланство у ЕУ је прихватање свих права, обавеза и институционалног оквира на којима се заснива ЕУ.

Од почетка процеса европских интеграција, највећи део активности је спроведен на централном нивоу, делом због природе процеса до сада, али такође, у великој мери због природе постојећих односа између нивоа власти у Републици Србији и релативно слабих капацитета локалних самоуправа. Међутим, сада када је Република Србија чврсто на путу да постане чланица ЕУ, укључивање локалних самоуправа ће бити одлучујуће за адекватно спровођење предстојећих реформи. Оснаживање локалних актера за учешће у процесу интеграција је од изузетног значаја како саме реформе не би остале на папиру, без практичне примене. Са друге стране, остале реформе које се спроводе централизовано, а које имају реалне последице у животима грађана и грађанки на локалном нивоу могу довести до њиховог незадовољства европским интеграцијама, уколико их доживљавају као наметање од стране ЕУ, а да то не прати адекватан ниво знања о могућностима које процес доноси.

У интерној анализи рађеној за потребе овог пројекта, у свим локалним медијима нисмо успели да пронађемо информацију, на пример о томе да  да ли је Чачак међу локалним самоуправама у оквиру активности ЕУ ПРО-а, програма који доприноси равномернијем друштвено-економском развоју Србије, а који Европска унија подржава са укупно 25 милиона евра. Програм има за циљ да допринесе повећању конкурентности микро и малих предузећа, побољшању пословног окружења и унапређењу социјалне кохезије у 99 јединица локалне самоуправе, у два региона: Региону Шумадије и западне Србије и Региону јужне и источне Србије. Активности на терену спроводи Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС). Евидентно је да о овој теми нису говорили ни локални челници у оквиру својих медијских наступа па се стиче утисак да су обе стране (медији и локални актери) незаинтересовани за ове теме. Међутим, процеси друштвене трансформације подразумевају важну и пре свега активну улогу и једних и других. Ово се може постићи само ако је локалним актерима јасно зашто и како би реформе и кључне секторске политике требало да се реализују и ако они имају адекватне информације о могућим предностима (приступ тржиштима, техничка и стручна помоћ, финансирање) који могу да елиминишу негативне аспекте интеграција и самим тим одрже подршку јавности за овај процес.

Према доступним подацима 21-но поглавље о прикључивању (од укупно 35) односи се управо на локалне самоуправе. С друге стране, у медијима је извештавање о ЕУ увек дато кроз призму европских интеграција и приступних преговора, док је однос медија према ЕУ условљен добрим или лошим односима у датом тренутку а цела прича се своди на отварање преговарачких поглавља.

Локална самоуправа, у складу са прокламованим принципом супсидијарности, дефинисана је као најважнији адресат европског законодавства, а тиме јој је и «наметнута» важна улога у процесу прилагођавања националног институционалног и законодавног оквира са нормативном праксом Уније. Сматра се да је између 60 и 70 одсто свих европских директива адресирано управо на јединице локалне самоуправе као актере који су задужени за њихову пуну имплементацију и остварење планираних циљева и вредности, који се њима желе постићи. Као самосталан облик јавне управе, који је најближи грађанима, њиховим потребама и свакодневним изазовима, локална самоуправа је задужена за регулацију и вршење јавних послова у многим друштвеним областима. Због тога она мора имати и важну улогу у процесу евроинтеграција, јер од способности и капацитета (административних, материјалних и персоналних) локалних заједница, у великој мери, зависиће успех и временски оквир приступног процеса.

У наставку овог фељтона фокусираћемо се на четири поглавља у којима су посебно истакнути значај и улога локалних самоуправа у процесу евроинтеграција.

Следећа тема: ПОГЛАВЉЕ 11 – пољопривреда и рурални развој

 

Напомена: У овом тексту коришћени су подаци из Зборника радова ''Локалне самоуправе и приступни преговори''  групе аутора, који је објавио Центар за демократију из Београда.

 


 

Овај фељтон реализован је у оквиру истименог пројекта који је подржао град Чачак. Ставови и мишљења су искључива одговорност аутора и нужно не представљају ставове органа који је доделио средства.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza