Naslovna  |  Projekti  |  FELJTON: Lokalni antikoruptivni mehanizmi - Užice (1.)
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Projekti

14. 10. 2019. Užice

Autor: ObjektivNo1

FELJTON: Lokalni antikoruptivni mehanizmi - Užice (1.)

U ovom feljtonu ćemo na primeru pet gradova i opština analizirati u kojoj meri su ispunjene obaveze iz Akcionog plana za Poglavlje 23 i Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije koje se odnose na usvajanje Lokalnih antikorupcijskih planova (LAP) i osnivanje Lokalnih antikorupcijskih foruma (LAF). Inače, rok za realizaciju ove obaveze bio je 30. jun, 2017. godine.

Grad Užice

Srbija je u proteklih nekoliko godina prošla kroz duboke političke, socijalne, kulturne i institucionalne promene. Zakonodavne promene u oblasti lokalne samouprave, koje su u toku, predstavljaju osnov za demokratizaciju političkih struktura koje su u ulozi donosioca odluka. Godine u kojima se borba protiv korupcije nalazila na vrhu prioriteta Vlade i građana nisu iskorišćene za jačanje institucija, čime bi se obezbedilo da sistem funkcioniše bez obzira na postojanje „političke volje“. Ni evropske integracije nisu iskorišćene dovoljno da pokrenu reforme. Značajan deo aktivnosti iz Akcionog plana za Poglavlje 23 evropskih integracija, koje se odnose na borbu protiv korupcije, još uvek nije ispunjen.

Iako, kao većina gradova i opština u Srbiji grad Užice nije u predviđenom roku izvršio svoje obaveze mora se priznati da, osim toga, ne postoji ni jedna manjkavost u ovom procesu. Naime, odbornici grada Užica usvojili su Antikorupcijski plan na zasedanju održanom oktobra, 2017. godine.

Lokalnim antikorupcijskim planom obuhvaćeno je sedamnaest oblasti među kojima su realizacija infrastrukturnih projekata, sprovođenja tendera, praćenja finansijskih tokova gradskog budžeta I mnoge druge. Dakle, gradska vlast u Užicu je stvorila preduslov da građani budu aktivniji u praćenju mogućih tokova i vidova korupcije.  Ovom pitanju je posvećena posebna pažnja, a na inicijativu gradonačelnika formiran je i poseban tim u koji su ušli i predstavnici civilnog društva. Nakon nekoliko konsultativnih sastanaka oformljena je Komisija za praćenje Lokalnog antikorupcijskog plana.

-        ''Ta komisija je, takođe, uključivala pored predstavnika lokalne samouprave i predstavnike Udruženja, drugih institucija i medija. Mi smo se zaista trudili od samog početka da što veći broj građana uključimo u ceo taj proces i obezbedimo transparentnost u radu'', ističe Slađana Mitrović, koordinatorka za LAP grada Užica. ''U toku samog procesa, osim što su građani direktno učestvovali u radnim telima, sprovođene su i javne rasprave i organizovane debate na lokalnim medijima koji su pružili punu podršku u ovim aktivnostima'', dodaje Mitrovićka.

Međutim, Užičani nisu pokazali veliko interesovanje za učešće u radu Komisije i praćenju mogućih tokova korupcije. Zato je bilo neophodno da se čak dva puta raspisuje Konkurs za članove radnog tela jer se nije javio dovoljan broj zainteresovanih. Sličnih problema je bilo i u nekim drugim gradovima i opštinama pa se stiče utisak da građani nemaju dovoljno hrabrosti da se javno uključe u borbu protiv korupcije.

-        ''To je “vrzino kolo” u koje ne bih nikako ulazio. Ima mnogo zanimljivijih stvari, mada su i ove jako važne. Možda i krucijane za živote građana ali ja ne bih'', kaže jedan Užičanin koga smo anketirali, dok drugi dodaje ''da su građani imali loše iskustvo posle petog oktobra kada su očekivali da će se stanje u društvu zaista promeniti''.

Lokalni antikorupcijski forum je u ovom gradu osnovan u aprilu 2018. godine. Do kraja 2019. u planu je priprema izveštaja koji će se predati ovom telu i koji će, na osnovu tog izveštaja, proveriti na koji način se realizuju aktivnosti, da li su dobro realizovane, kao i dati preporuke za poboljšanja ili izmene u lokalnom antikorupcijskom planu grada Užica.

-        ''U gradu Užicu nije imalo prijavljenih slučajeva korupcije koji se odnose na organe lokalne samouprave. Kako će biti dalje to će vreme pokazati'', kaže Slađana Mitrović.

Sprovođenje zakonskih procedura koje će biti dostupne na uvid građanima put je kojim se mogu preduprediti koruptivne aktivnosti ili sprečiti ukoliko do njih dođe. Slika iz ovog grada govori da su Užičani na pravom putu.

 

Feljton ''Lokalni antikoruptivni mehanizmi'' realizovan je uz podršku Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza