Naslovna  |  Projekti  |  FELJTON: Lokalni antikoruptivni mehanizmi - Lučani (2.)
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Projekti

21. 10. 2019. Lučani

Autor: ObjektivNo1

FELJTON: Lokalni antikoruptivni mehanizmi - Lučani (2.)

U ovom feljtonu ćemo na primeru pet gradova i opština analizirati u kojoj meri su ispunjene obaveze iz Akcionog plana za Poglavlje 23 i Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije koje se odnose na usvajanje Lokalnih antikorupcijskih planova (LAP) i osnivanje Lokalnih antikorupcijskih foruma (LAF). Inače, rok za realizaciju ove obaveze bio je 30. jun, 2017. godine.

OPŠTINA LUČANI

Odgovornost predstavlja jedan od najkompleksnijih principa dobrog upravljanja koji podrazumeva postojanje jasnih i preciznih mehanizama za utvrđivanje političke, disciplinske, prekršajne ili krivične odgovornosti javnih službenika i funkcionera. Ogleda se u naporima JLS u sprovođenju antikorupcijskih javnih politika kao štosu:

-         Mehanizmi za zaštitu uzbunjivača - lica koja prijavljuju sumnju na postojanje korupcije.

-         Postupanje JLS u skladu sa obavezama iz Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije.

-         Postojanje i primena internih antikorupcijskih mehanizama i politika.

Otvorenost je princip koji bi trebalo da se permanento razvija u skladu sa okolnostima i stepenom razvoja javne uprave. Unapređenje ovog principa je stalni izazov i predmet preispitivanja i proširenja kako formi, tako i sadržine onoga što se javnosti stavlja na uvid. To, između ostalog, podrazumeva:

-         Transparentnost rada Skupštine;

-         Transparentnost postupaka javnih nabavki;

-         Transparentnost konkursa koje objavljuje JLS;

-         Postojanje mehanizama i alata kojima se ostvaruje i promoviše otvorenost u radu.

Građanski nadzor u procesu formulisanja i praćenja javnih politika jedno je od veoma važnih polja dobrog upravljanja na lokalnom nivou. Uključivanje građana u taj proces važan je garant očuvanja autonomije, solidarnosti, poverenja, kao i garant donošenja odluka sa dobrim efektima i brzog reagovanja na donete odluke sa potencijalno lošim posledicama. Otvorenost lokalne samouprave prema učešću građana, odnosno njena proaktivna uloga u iniciranju i ohrabrivanju građana da učestvuju (a što se ogleda veliki delom i kroz transparentan rad) je oblast koju je neophodno uvek iznova unapređivati i to posebno:

-         u procesu usvajanja javnih politika na lokalnom nivou

-         u kreiranju i praćenju trošenja budžeta opštine/grada

-         kroz osnivanje i podsticanje formi neposrednog učešća građana u radu lokalne samouprave (kao što je Lokalni antikorupcijski forum, na primer). 

Opština Lučani je jedna od brojnih lokalnih samouprava u Srbiji u kojoj,  još uvek, nije usvojen  Lokalni  antikorupcijski plan. Dok  rukovodstvo opštine najavljuje,  kao prioritet u narednom  periodu  usvajanje,  kako kažu, ''tog antikorupcijskog dokumenta'', predstavnici opozicije smatraju da  se  već dosta  kasni  i da  ''nikakav  antikorupcijski  plan lokalna samouprava  nije sposobna da donese''.

Miloš Jovičić, zamenik predsednika opštine Lučani i predstavnik relativno nove  vlasti  u opštini Lučani, (formirane pre godinu dana nakon lokalnih izbora za koje se vezuju mnogobrojne kontroverze), kaže da ''nažalost, još uvek nisu usvojili taj dokument iako su svesni da je to zakonska obaveza''. Kao opravdanje, između  ostalog, ističе ''velike elementarne nepogode praćene poplavama čime su uglavnom  bili zaokupljeni''.  

Za Lučansku opoziciju ''korupcija je sinonim za vladajuću stranku''. Ivica Vukićević iz Grupe građana ''Jedan tim'' tvrdi da ''nema oblasti gde korupcija ne postoji, a u Lučanima je najzastupljenija kod zapošljavanja''.

-        Da su hteli oni bi Lokalni antikorupcijski plan do sada usvojili, ali nisu jer tako sami sebi prave problem, kaže Vukićević i dodaje ''da ova vlast ne radi u korist građana, kako bi trebalo, već samo u svoju ličnu''.

Za  razliku  od republičkog  nivoa,  koji  je u  fokusu  interesa  javnosti, gradski i opštinski nivoi još nisu u punoj meri dospeli u žižu interesovanja kada je u pitanju borba protiv korupcije. U malim mestima, koja su daleko od interesa nacionalnih medija i gde svako svakog poznaje situacija je poražavajuća. Uprkos postojanju elementarnih zakonskih preduslova (Zakon o lokalnoj samoupravi, Zakon o slobodnom pristupu informacijama, Zakon o uzbunjivačima), kao i javno izraženih društvenih opredeljenja (demokratizacija, borba protiv korupcije, princip transparentnosti, itd.), rad lokalnih samouprava, uticaj javnosti i participacija građana u kontroli rada opštinskih organa u Srbiji su i dalje na nezadovoljavajućem nivou.

 

Feljton ''Lokalni antikoruptivni mehanizmi'' realizovan je uz podršku Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza