Naslovna  |  Projekti  |  FELJTON: Lokalni antikoruptivni mehanizmi - Požega (4.)
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Projekti

04. 11. 2019. Požega

Autor: ObjektivNo1

FELJTON: Lokalni antikoruptivni mehanizmi - Požega (4.)

U ovom feljtonu ćemo na primeru pet gradova i opština analizirati u kojoj meri su ispunjene obaveze iz Akcionog plana za Poglavlje 23 i Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije koje se odnose na usvajanje Lokalnih antikorupcijskih planova (LAP) i osnivanje Lokalnih antikorupcijskih foruma (LAF). Inače, rok za realizaciju ove obaveze bio je 30. jun, 2017. godine.

Još pre nekoliko godina, tačnije 2012.godine, Požega je bila prva opština u Srbiji koja je, uz gradove Zrenjanin, Kragujevac i Niš, započela osnivanje institucija koje bi se borile protiv korupcije na lokalnom nivou i na taj način uključile što veći broj građana. Tako je Skupština opštine usvojila Lokalni antikorupcijski plan kao i saziv Lokalnog antikorupcijskog foruma. Istini za volju, osim nekoliko, slobodno se može reći promotivnih aktivnosti, nekih konkretnih rezultata nije bilo. Tako su Požežani opet bili prepušteni sami sebi u situacijama kada su mislili da bi na polju borbe protiv korupcije trebalo nešto učiniti.

-        ''Pre nekih pet, šest godina, ako se dobro sećam, ovde je postojala vrlo jasna politička volja da se dobije neka vrsta institucionalnog okvira za borbu protiv korupcije. U to vreme Biro za društvena istraživanja je došao u Požegu sa inicijativom da napravi Lokalni antikorupcijski forum. On je tada i napravljen'' – priseća se Miroslav Tamburić iz Udruženje FORCA u Požegi.

-         ''Bio sam član Lokalnog antikorupcijskog foruma. Imali smo nekoliko sastanaka i to je delovalo prilično ambiciozno u početku. Nažalost, tu smo negde i stali. I dakle, osim što je stvoren neki institucionalni okvir, nije se značajniji iskorak napravio u tom kontekstu''.

Praktično, građani nisu iskoristili mogućnosti institucije koja je u Požegi formirana. Razlozi zbog kojih se to dogodilo su brojni, ali sa protokom vremena dogodile su se i neke promene formalne prirode, pa se ceo posao vraća na početak.

-        ''U međuvremenu se zakonska regulativa promenila i mi sada imamo obavezu da u skladu sa novim Zakonom donesemo novi Lokalni antikorupcijski plan. Ono što smo mi do sada uradili je da smo pokrenuli tu proceduru i u komunikaciji smo i sa Agencijom za borbu protiv korupcije'' – ističe Ivan Novaković, zamenik predsednika opštine Požega. ''Uskoro će krenuti i javni pozivi za popunu ostalih tela kojа su predviđeni za izradu ovog plana. I ono što je jako značajno, uspostavili smo komunikaciju sa organizacijom “Transparentnost Srbija”, dakle, jednom vrlo respektabilnom organizacijom u tom domenu i oni će nam pomoći u izradi Lokalnog antikorupcijskog plana. Dakle, želja nam je da napravimo dobar plan. Plan koji može da se sprovede i plan koji će zaista doprineti da se korupcija spreči i da se praktično ona svede na najmanju moguću meru, odnosno, da se iskoreni'', tvrdi Novaković.

Požega može biti zanimljiv primer kako su se građani, kojima nije trebao ni neki institucionalni okvir, organizovali u borbi protiv korupcije iskoristivši sva zakonom predviđena rešenja i prava. Na taj način oni su doprinela smeni prethodne  lokalne vlasti u Požegi koja je, pre svega, bila bazirana  na nekim koruptivnim radnjama kako tvrde ljudi koji se bave istragom.

 

Feljton ''Lokalni antikoruptivni mehanizmi'' realizovan je uz podršku Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza