Naslovna  |  Projekti  |  FELJTON: Lokalni antikoruptivni mehanizmi - Čačak (5.)
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Projekti

11. 11. 2019. Čačak

Autor: ObjektivNo1

FELJTON: Lokalni antikoruptivni mehanizmi - Čačak (5.)

U ovom feljtonu ćemo na primeru pet gradova i opština analizirati u kojoj meri su ispunjene obaveze iz Akcionog plana za Poglavlje 23 i Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije koje se odnose na usvajanje Lokalnih antikorupcijskih planova (LAP) i osnivanje Lokalnih antikorupcijskih foruma (LAF). Inače, rok za realizaciju ove obaveze bio je 30. jun, 2017. godine.

GRAD ČAČAK

Do 16. septembra 2019. godine, Agenciji za borbu protiv korupcije 138 jedinica lokalnih samouprava (JLS) su dostavile izveštaje o procesu usvajanja lokalnih antikorupcijskih planova (LAP) i formiranju tela za njihovo praćenje. Prema podacima iz dostavljenih izveštaja, u periodu od početka aprila 2017. godine, kada je Agencija objavila Model LAP-a, do 16. septembra 2019. godine, LAP je usvojilo 100 JLS od ukupno 145. Među prvih sto se ne nalazi grad Čačak. Da bi se nešto u ovom gradu pomerilo sa mrtve tačke, inicijativu je, početkom avgusta 2019. pokrenulo civilno društvo.

-'' Centar za monitoring i aktivizam – CEMA započeo je realizaciju projekta ''Građanski nadzor lokalne vlasti u Čačku'' koji je podržala Evropska zadužbina za demokratiju sa sedištem u Briselu. Naime, korupcija je i dalje jedan od glavnih problema u srpskom društvu, posebno na lokalnom nivou'', kaže Marija Nedeljković Pravdić, direktorka ove organizacije i dodaje ''da hrabri pojedinci koji izveštavaju o slučajevima korupcije su retki, a često su predmet pretnji i ucena''.

- ''Iako je rok za usvajanje Lokalnih antikorupcijskih planova i osnivanje Lokalnih antikorupcijskih foruma (LAF) u lokalnim samoupravama bio 30. jun, 2017. godine,  grad Čačak do sada nije učinio ni jedan korak na tom polju. Da bi se nešto u ovom gradu pomerilo sa mrtve tačke, inicijativu je pokrenulo civilno društvo, zapravo naša organizacija uz aktivno učešće svih građana u ovom procesu'', ističe Nedeljković Pravdić.

Kako kažu u Centru za monitoring i aktivizam, oni su spremni da, bez ikakve nadoknade, uključe sve svoje resurse kako bi lokalna vlast u što kraćem roku uspostavila antikoruptivne mehanizme.  

Uvidom u dokumentaciju, dostavljenu Centru za monitoring i aktivizam, dobijenu na upite po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, na prvi pogled se uočava da gradske službe u Čačku nisu istovetno razumele ову област. Naime, na pitanje ''da li grad Čačak ima usvojen LAP/ Plan integriteta'' u odgovoru koji je dostavila Gradska uprava za stručne poslove Skupštine, Gradonačelnika i Gradskog veća navodi se da je ''obavezu izrade Plana integriteta grad Čačak ispunio 2012. godine i  dostavio Agenciji za borbu protiv korupcije''. Imajući u vidu da je ta ista Agencija čak 4 godine kasnije, 2016., dostavila lokalnim samoupravama Model za izradu Antikorupcijskih planova postavlja se pitanje kakav je uopšte značaj dokumenta na koji se poziva ova gradska služba i da li se može smatrati ispunjenom obavezom u skladu sa Modelom Agencije. S druge strane, u odgovoru koji je dostavila Gradska uprava za opšte i zajedničke poslove jasno stoji da ''grad Čačak nema, za sada, usvojen Lokalni antikorupcijski plan/ Plan integriteta. Izrađen je nacrt dokumenta koji će biti uvršten u dnevni red naredne sednice gradskog veća''. Ta, naredna, sednica održana je 20. decembra 2019. godine sa rekordnih 56 tačaka dnevnog reda, ali ne i onom koja se tiče uspostavljanja antikoruptivnih mehanizama u gradu Čačku.

Veoma važna u celom ovom procesu je saradnja i uzajamna podrška građana, lokalnog civilnog društva i medija, sa jedne i političkih institucija sa druge strane – poručuju iz organizacija civilnog društva. Javni interes i opšte dobro je nešto čemu bi trebalo da teže ''obe strane'', građani i lokalna vlast, samo drugačijim metodama i instrumentima. To je, zapravo, i nužan preduslov za postizanje jednog od osnovnih ciljeva savremenog demokratskog društva – da ''princip vladanja'' bude zamenjen ''principom dobrog upravljanja'' u svim lokalnim zajednicama. A borba protiv korupcije je, sasvim sigurno, od ključne važnosti na putu ka tom cilju.

 

Feljton ''Lokalni antikoruptivni mehanizmi'' realizovan je uz podršku Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza