Naslovna  |  Projekti  |  Фељтон: Фата Поровић – добри људи (2)
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Projekti

01. 10. 2020.

Autor: ObjektivNo1

Фељтон: Фата Поровић – добри људи (2)

Свуда у свету, од 2012. године, 5. септембра обележава се Светски дан доброчинства. Тог дана организују се различите хуманитарне акције и на тај начин се показује да цео свет мисли на оне којима су помоћ, нега и брига неопходни, а да чак и малим знацима пажње и љубазним гестовима људима око себе можемо да улепшамо дан и поправимо расположење. Наравно, један дан није довољан, јер је живот "смештен" у много дана и година. За неке људе, који живе ту око нас, ти дани су тешки, болни, једнолични, без осмеха и радости... И можда би заувек остали такви да није добрих људи који су спремни да ураде нешто лепо за своју заједницу и њене чланове. Како се живот мења на боље уз помоћ добрих људи осетили су чланови Савеза удружења за помоћ ментално недовољно развијеним особама (Савез МНРО) из Прибоја. Фондација Ана и Владе Дивац, општина Прибој, Црвени крст Србије, грађани Прибоја су доброчинитељи који су вратили осмех на лице члановима овог Савеза и наду да свет може бити место у коме нас различитости спајају и чине добрим људима.

Визија Савеза је достојанствен живот особа са интелектуалним сметњама и њихових породица, уз интегрисан систем подршке и пуну укљученост у живот заједнице. Међу 36 чланова, колико их има, половина скоро свакодневно користи просторије двеног боравка. То је место за дружење, за радост, прозор у свет у животима људи који су најчешће искључени из свакодневних друштвених токова. Зато је помоћ добрих људи да се овај простор прошири, како би сви добили шансу да у њему бораве, био од велике важности.

"Подршка наших суграђана је за нас од огромне вредности. Има тако добрих људи да чак не желе ни име да им се зна, једноставно то ураде срцем. Тако је један анонимни донатор инвестирао комплетну изградњу још две просторије. Тиме је наш рад унапређен и олакшан, па имамо могућност да укључимо још више чланова у свакодневне активности", уз нескривену захвалност истиче Фата Поровић, председница Удружења за помоћ ментално недовољно развијеним особама у општини Прибој.

Квалитет живота особа са инвалидитетом додатно је угрожен у условима пандемије изазване корона вирусoм. Пре свега, то је потпуна изолација из социјалне средине (због тешких и хроничних обољења и припадности високоризичној групи) што додатно угрожава њихов положај, психолошко стање и искљученост из друштвених дешавања. Чак и оне особе које имају подршку кроз  сервис персоналне асистенције најчешће нису у могућности да имају свакодневну услугу, из превентивних разлога, па контакти са "спољним’’ светом готово да и не постоје. Наша саговорница је додатно појаснила величину овог проблема у новонасталој ситуацији.

"Пандемија корона вируса је веома отежала положај особа са инвалидитетом и сам рад Удружења. Поред социјалне изолације, нашим члановима је додатно оптерећње обавезна употреба заштитних маски јер је велики број особа које не могу да их користе због здравствених проблема. Како би се заштитили од евентуалног заражавања, то подразумева одсуство сваког контакта са спољним светом а понекад и са члановима породице. Због новонасталих околности, у току ванредног стања, Удружење није радило два месеца што је изузетно тешко пало нашим члановима", наводи Фата и додаје да су се, без обзира на наведене специфичности, у потпуности придржавали свих епидемиолошких мера.

Како би у извесној мери олакшали ову тешку ситуацију ангажовали су се добри људи. Помоћ је стигла од Фондације Анa и Владe Дивaц, општине Прибој, Савеза МНРО Србије, као и од Црвеног крста у виду прехрамбених и хигијенских  пакета.

Иако се понекад чини да је помоћ скромна, она је увек добродошла јер је социјални положај особа са инвалититетом, и поред напора која улажу удружења, и даље тежак. Посебно је тешка ситуација у руралним срединама. Низак ниво образовања и информисаности чланова породице, предрасуде и стереотипи додатно угрожавају положај ОСИ на овим просторима. Према речима Фате Поровић, постоје чак и случајеви где породице живе у неприступачним пределима, без пута и инфраструктуре, па је у појединим деловима године директан контакт готово немогућ.  


Додатни проблеми су и у области здравствене заштите, нарочито код деце са менталним и/или комбинованим сметњама. С тим у вези је неадекватна и често закаснела рана дијагностика, али и неедуковани здравствени радници за лечење болести које нису директна последица одређене инвалидности, као што су стоматологија, кардиологија, неурологија, онкологија итд. Услед тога породице, као и њихова деца, често изгубе много драгоценог времена у погледу раних терапија, рехабилитацијских и других мера. За чланове прибојског Удружења, на пример, највећи проблем представља одлазак код зубара.

"Једино је клиника за превенцију болести зуба у Бeограду специјализована да пружи стоматолошко лечење особа са инвалидитетом. Међутим, дуго путовање до Београда, одлагање лечења и елиминисање бола бржом интервенцијом, додатно угрожава њихово здравље и психичко стање које се често манифестује кроз појачану нервозу, агресивност и сл. " истиче Фата и додаје да је било више покушаја да се нађе боље решење, али да су сви, до сада, били безуспешни.

Па ипак, у овом прибојском Удружењу са оптимизмом гледају на решење овог проблема. Верују да би се можда могли организовати стоматолози из Прибоја или околних градова у тражењу могућности да особе са инвалидитетом добију одговарајући здравствени третман. Такође, верују да ће, ако не држава, онда бар добри људи чути и разумети давно записану поруку нашег песника Милана Ракића:

''Ја плачем кад и други страда,

 Кад туђа срећа ко цвет вене,

 За мене нема туђих јада:

Што боли другог, то боли и мене.''

 

 

Овај медијски садржај је реализован је уз подршку Министарства за културу и информисање Републике Србије. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza