Naslovna  |  Projekti  |  Фељтон: Aна Ђокић – хероина нашег доба (3)
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Projekti

02. 10. 2020.

Autor: ObjektivNo1

Фељтон: Aна Ђокић – хероина нашег доба (3)

Нема дилеме да сви важећи закони Републике Србије декларативно дају могућност свим грађанима да учествују у политичком и јавном животу, на различите начине, укључујући и учешће на изборима ако су пунолетни и имају пословну способност. То исто важи и за особе са инвалидитетом које могу слободно да исказују своју политичку припадност, да буду чланови политичких странака и да учествују у предизборним кампањама. Међутим, иако је логично решење да ОСИ саме заступају своје ставове у локалним и републичким парламентима, готово да се ова "појава" своди на ниво статистичке грешке. Сјајна звезда на мрачном небу ове суморне статистике је Ана Ђокић која је већ 11 година одборница у ужичкој Градској Скупштини.

Ана је особа са урођеним инвалидитетом. У детињству се веома тешко мирила са својом различитошћу јер ''није желела да призна да има проблем''.

Сазревање и одрастање у породици за мене и моју здраву, млађу сестру било је готово идентично. Нисам била у повлашћеном положају, већ су сви имали исти однос према нама. Пријатељи, рођаци, школски другови... сви су ме прихватили. Једина разлика у односу на све остале је час физичког васпитања кога сам била ослобођена",  каже Ана.   

Након завршене средње школе, 2000. године, Ана се активно укључује у рад Удружења за дечју и церебралну парализу где кроз различите активности упознаје сличне себи и то јој, како каже, у значајној мери мења поглед на живот, али и на саму себе. 


 "Неке битке више не водим сама, сада су ту они: моји пријатељи, њихови родитељи, активисти... Многе важне ствари радимо заједно, постали смо видљиви, покренули многе акције, укључили се у друштвени живот, постали свесни себе и својих могућности... Та 2000. година је била велика прекретница за све нас", присећа се Ана уз бескрајну енергију и оптимизам који око себе шири.

- "Друштво ће те прихватити онда када ти прихватиш себе. Ако неке ствари не могу да урадим, не значи да је то због мог инвалидитета већ постоје разне ствари које ме ограничавају. Схватила сам да није срамота потражити помоћ, да прихватиш руку која ти помоћ пружа. До тог преломног тренутка у мом животу било ме је срамота да питам, да се пожалим, потражим помоћ. Све се сводило на то да ли нешто могу или не могу, без додатних покушаја, без жеље да мењам. Међутим, ја сада силно желим да променим слику о нама и лажне стереотипе, желим да ме окружење посматра као равноправну грађанку овог друштва која се бори, не само за права особа са инвалидитетом, већ за све грађане и грађанке који заслужују да им се створе услови за нормалан живот у својој локалној заједници'', каже Ана која се, вођена овим идејама, пре 11 година активно укључила у политички живот града Ужица.

- "У градском парламенту се доносе најважније одлуке и акти везани за функционисање и рад локалне самоуправе а самим тим за живот, рад и унапређење свих ОСИ тако да је јако битно да се што више ОСИ укључи у јавни и политички живот нашег града," истиче Ана Ђокић.

Ана није активна само у свом родном граду већ и у целој западној Србији, па се често може видети на различитим догађајима у којима заговара веће учешће жена са инвалидитетом у јавном и политичком животу. Према њеним речима, потребно је, пре свега, да развијемо боље разумевање  живота са инвалидитетом да би отклонили препреке које и даље стоје на њиховом путу ка једнакости.

"Препрека је много, али захваљујући, пре свега, сензибилности људи ми се, овде у Ужицу, лакше носимо са тим препрeкама у односу на мање средине. Наш град, на пример, спроводи бројне услуге социјалне заштите, док Пожега, Ариље још увек немају ни основне услуге као што су помоћ у кући или персонални асистент, мада је и  то недовољно. Морамо мислити и на различитост особа са инвалидитетом јер то подразумева и различитост њихових потреба и у складу са тим планирати активности у локалним срединама'', истиче Ана Ђокић у чијим речима се препознаје већ деценијско искуство одборнице која јасно препознаје потребе својих суграђана. 

 С друге стране, изузетно је важна и улога медија који би требало да постану значајни партнери у овом процесу. Промовисање особа са инвалидитетом активно укључених у јави и политички живот, успешних у различитим областима живота као и њихово директно учешће у креирању медијских садржаја само су неки од модела који воде ка њиховом бољем положају у друштву. Нема дилеме да је Ана Ђокић, хероина нашег доба, најбољи пример како се корацима од седам миља може стремити ка том циљу.

 

 

Овај медијски садржај је реализован је уз подршку Министарства за културу и информисање Републике Србије. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza