Naslovna  |  Projekti  |  Фељтон: Марија Карадаревић - паметна жена (7)
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Projekti

06. 10. 2020.

Autor: ObjektivNo1

Фељтон: Марија Карадаревић - паметна жена (7)

Свака особа са инвалидитетом, који је настао од рођења, се од малена суочава са различитим проблемима а када дође период пубертета долази до "освешћивања" односно борбе са собом и околином. Тада постају "свесни себе" и свих препрека са којима се сусрећу. Међутим, "највеће препреке су у глави а пронаћи начин да се оне превазиђу је суштина наше борбе са собом и околином", поручује Марија Карадаревић, песникиња и чланица Удружења дечје и церебралне парализе Златиборског округа.

- Моја подсвесна борба да будемо сви једнаки је управо оно због чега се увек прво представим као песникиња, па тек онда као особа са инвалидитетом, почиње своју причу ова дивна девојка која вас већ при првом сусрету запљусне својим ведрим духом и оптимизмом у толикој мери да се осећате постиђено ако се осећате другачије. ''Када људи упознају особе са инвалидитетом у старту приступају са предрасудама. Од нас зависи на који начин ћемо ту предрасуду срушити. Како сам себе доживљаваш и какву ћеш поруку послати ономе ко је са друге стране. Не кажем да је лако, али то је једини пут, тврди Марија.Марија Карадаревић је рођена у Ужицу 1982. године где је завршила Економску школу. Ради у Телеком - у. Уметник је у души. Како сама каже, „повремено и са великом радошћу“  бави се глумом, јер позориште обожава, док је поезија део њеног бића. Активна је у Удружењу и покретач многобројних акција. Она је, како каже, ''са годинама и зрелошћу схватила да постоје сегменти друштва у коме особе са инвалидитетом, без обзира на њихов труд и ангажман, нису равноправне''. Разлог не лежи у њима самима већ у средини и људима који вековима живе уз стереотипе и предрасуде. ''Али, то никако не сме да се прихвати као модел који се не може мењати а суштина је да те промене морамо да иницирамо ми сами'' поручује песникиња нежног срца и додаје:

- Свако од нас у себи поседује унутрашњу снагу која га гура напред. Трудила сам се да своју снагу пренесем и на друге особе са инвалидитетом али је важно да и они у томе учествују. Што се мене лично тиче, мислим да бих била јака и без инвалидитета, ово ми је само помогло да будем истрајнија у неким стварима. Морате причати сами са собом и препознати своје потребе и жеље. Али, највећи је проблем ускладити жеље и могућности и прихватити такво стање, посебно када су жеље веће од могућности које има ваше тело. У супротном стварате услове да угрозите ваше психичко здравље. Наравно, и ја имам страх од много чега, али треба ићи у сусрет том страху, истиче Марија. 


Једне прилике је у свом песничком маниру на најлепши начин описала тај пут који је она изабрала и којим храбро корача:

- Неки мостови су порушени, неки учвршћени а има и новоизграђених. Корачам ситним али сигурним корацима без претераних очекивања. Ветар је присутан, али му лакше одолевам.

За све људе изолација и социјална дистанца у доба пандемије изазване корона вирусом је нешто што је дошло неочекивано и потпуно ново искуство. Али за особе са инвалидитетом, које проблем социјалне искључености прати од рођења ово је додатна мука. Марија каже да се тешко мири са новонасталом ситуацијом и да јој посебно недостају културне манифестације. 


- Тешко ми пада та лакоћа живљења и прилагодљивост људи животу без кутуре, недостаје ми све. Али, с друге стране, у периоду короне сам некако постала свеснија своје ситуације. У изолацији сам, на пример,  размишљала о својим грешкама и обећала себи да ћу много тога променити. Тако затворена сама са собом имала сам времена да анализирам своје постуке и уочим своје грешке. Трудићу се да их отклоним.

Марија Карадаревић је до сада је објавила неколико књига са групама аутора и две самосталне збирке, ''Мост на ветру'' и ''Паметна жена''. На питање да ли је паметна жена и срећна она одговара:

– Мислим да паметна жена јесте специфична јер је срећна онолико колико јој разум дозволи, и онолико колико се та срећа не коси са њеним моралним начелима и принципима. Свакако, контролише своја осећања.

ПАМЕТНА ЖЕНА

Док си био ту

плакала сам често:

кад се не јавиш,

кад хлеб у пекари заборавиш.

Кад се јавиш,

кад ме превариш

(а мислиш да не знам),

кад преспаваш дан,

кад желиш да будеш сам,

кад грми и сева,

а тебе нема,

кад не дођеш у недељу,

кад утакмицу продају,

искључиво кад ме не видиш.

И тако у круг…

Ал` нисам сузу пустила

кад си долазио.

Исплаках се

на време.

Тако раде

паметне жене.

 

 

Овај медијски садржај је реализован је уз подршку Министарства за културу и информисање Републике Србије. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza