Naslovna  |  Projekti  |  NJEN IZBOR (3.): Rodna ravnopravnost (VIDEO)
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Projekti

29. 11. 2013. Srbija

Autor: ObjektivNo1. - S. Kojanović

NJEN IZBOR (3.): Rodna ravnopravnost (VIDEO)

Pogledajte 3. epizodu tv serijala NJEN IZBOR koja govori o problemima rodne ravnopravnosti, zakonima iz te oblasti i njihovoj implementaciji.

’’Rodna ravnopravnost pretpostavlja da u jednom društvu, zajednici ili organizaciji postoje jednake mogućnosti za žene, muškarce i osobe drugačijih rodnih identiteta da doprinesu kulturnom, političkom, ekonomskom i socijalnom napretku, kao i da imaju jednake mogućnosti da uživaju sve koristi i dobrobiti od napretka jedne zajednice. ’’

Ovo je zapisano u „ Evropskoj povelji o rodnoj ravnopravnosti na lokalnom nivou”. A da li se sve to nalazi i u domaćim zakonima?

- Zakoni su doneti, imamo mehanizme koji mogu da ih sprovedu, ali, u suštini, oni se još uvek ne sprovode onako kako bi trebalo, kaže Tanja Mihajlo dugogodišnja predsednica Komisije za rodnu ravnopravnost u Čačku.  Zato i ideja rodne ravnopravnosti i uspostavljanje tih rodno ravnopravnih odnosa  u našoj zemlji ide veoma sporo.

Srbija se po rodnoj ravnopravnosti nalazi na 42. mestu od 136 država obuhvaćenih ovogodišnjim izveštajem Svetskog ekonomskog foruma. To je pomak za osam mesta u poređenju sa 2012. godinom, kada je Srbija prvi put uvrštena u izveštaj koji pokazuje dostupnost obrazovanja i zdravstvene zaštite ženama, ali i mogućnosti za njihovo učešće u političkom i ekonomskom životu zemlje.

U zapadnoj  SrbijI borba za rodnu ravnopravnost i ista prava za sve, vezuje se za ime Milunke Savić. Srpska Virdžina rođena je 1888. u selu Koprivnici kod Raške. U Balkanskim ratovima  borila se kao dobrovoljac – odsečene kose, preobučena u muškarca, prijavila se umesto svog brata koji je trebalo da bude mobilisan. Preživela je 9 ratnih rana, u glavu, prsa, noge.... Na bojištima je privlačila pažnju ratnih izveštača. Slikali su je, i njene fotografije su stizale na naslovne stranice evropskih listova. Kad je rat bio završen, Milunka je ponovo obukla svoju žensku odeću. Ubrzo potom se udala i rodila ćerku. Zanemarena i od svih napuštena, penziju je stekla radeći 20 godina kao čistačica u Državnoj hipotekarnoj banci u Beogradu.  Odbila je ponudu da se preseli u Francusku i da dobija francusku vojnu penziju…

Posmrtni ostaci ratne veteranke Milunke Savić pohranjeni su  u Aleji velikana u Beogradu, tek 40 godina nakon njene smrti, uz prisustvo državnog vrha Srbije, članova porodice i više  stotina građana.

Iako su žene obrazovanije od muškaraca i imaju više iskustva, potrebno im je više vremena da dospeju u odbore kompanija, pokazuju istraživanja.  Neka od rešenja na nivou države, ne bi li se povećalo učešće žena u upravljačkim odborima, jesu uvođenje kvota, razmatranje zakonske regulative o plaćenoj nezi deteta koju pruža otac, otvaranje vrtića i drugih servisa koji bi ženama olakšali svakodnevne obaveze.

- Ono što predstavlja poseban problem jeste usklađenost porodičnih obaveza i obaveza na poslu. Činjenica je da dobro plaćeni,  visoko pozicionirani poslovi zahtevaju fleksibilno radno vreme, često odustvo, prekovremeni rad…  I to ženama koje imaju malu decu predstavlja problem. Mislim da bi u tom pogledu trebalo nešto učiniti i omogućiti ženama da usklade svoje poslovne obaveze sa obavezama u porodici, kaže Biljana Jovanić Marković iz čačanske filijale NSZ-a ističući da je to stav većine žena sa kojima se svakodnevno susreće.

Najveće prepreke za žene su takozvani "dvostruki teret", jer žene pored karijere visoko vrednuju i ulogu u porodici. Kako izgleda život žene koja se bavi tipično muškim poslom dobar primer je Mira Nikitović , zaposlena u valjaonici Sevojno. Ona svakoga ulazi u kabinu građevinskog krana kojim  prebacuju teške rolne aluminijuma. Ovaj posao, koji je da sada bio namenjen samo muškarcima, Mira bez problema obavlja podjednako uspešno kao i njene kolege. Razlika je samo u tome što, kada se završi radni dan, oni odlaze na zasluženi odmor, a za Miru nova smena tek počinje. Kućni poslovi, bašte, pomoć mužu u izradi zemljanog posuđa i ostalo…

Rаzvijаnje politike jednаkih mogućnosti zа obа polа, jeste osnovа bitnа zа unаpređenje demokrаtije, zа političku i ekonomsku stаbilnost i zа stvаrno pаrtnerstvo  između ženа i muškаrаcа u vođenju poslovа društvа u kome oni rаde u uslovimа  jednаkosti , uzаjаmno se obogаćujući svojim rаzlikаmа.Izgrаdnjа tаkvog pаrtnerstvа trаži neprekidаn i dugoročni аngаžmаn, kаko bi žene i muškаrci mogli rаditi zаjedno u svoju korist, u korist svoje dece i u korist društvа.

Nema komentara.

Ostavi komentar