Naslovna  |  Projekti  |  FELJTON: "Uzbunjivači – naša dobra namera" (1.)
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Projekti

09. 11. 2015. Srbija

Autor: ObjektivNo1. - S. Kojanović Izvor: ObjektivNo1.

FELJTON: "Uzbunjivači – naša dobra namera" (1.)

Prošlа je decenijа ipo od demokrаtskih promenа u Srbiji, а još uvek nije mnogo urаđeno u suzbijаnju korupcije. Grаđаni još uvek nemаju dovoljno poverenjа dа držаvnim orgаnimа prijаve zloupotrebe u svojoj okolini. Dа li grаđаni mogu dа se žаle i ukаzuju nа probleme i dа li su propisi mrtvo slovo nа pаpiru? Odgovore na ovu temu emitujemo u feljtonu "Uzbunjivači – naša dobra namera" koji se realizuje uz podršku Ministarstva za kulturu i informisanja. Ceo feljton o uzbunjivačima možete pogledati u rubrici PROJEKTI.

 

UZBUNJIVAČ


Uzbunjivač prijavljuje sumnju na korupciju u „dobroj veri“ da će posledice njegove uzbune biti pozitivno rešene!

Narodna Skupština Republike Srbije je usvojila Zakon o zaštiti uzbunjivača koji je stupio na snagu 04.12.2014. godine, a primenjuje se od 05.06.2015. godine. Srbija je jedna od pet država u Evropi koja ima ovaj zakon.

 

 

Zakonom o zaštiti uzbunjivača, kako  objašnjava ministar pravde Nikola Selaković, uvodi se poseban sistem posebne vrste praćenja i evidencije predmeta u vezi sa uzbunjivanjem, koji će, bez obzira na to da li su predmeti višeg, osnovnog, prekršajnog ili upravnog suda, nositi posebnu oznaku koje će omogućiti da se prati uspešnost primene zakona.

 

 

 Zakon se odnosi i na one koji su povezani sa uzbunjivačima, koji trpe štetne posledice zbog toga i pruža punu zašitu onima koji prijavljuju sumnju na korupciju ili slučaj zloupotrebe javnog interesa, čime se otklanjaju nedostaci neadekvatne i nedovoljne zaštite pojedinih kategorija uzbunjivača.

Nova zakonska rešenja predviđaju da osobe koje prijave korupciju ili zloupotrebu u vezi sa svojim radnim odnosom, bez obzira na status koji imaju u preduzeću, ne mogu biti stavljena u nepovoljan položaj zbog toga, jer im država nudi sudsku zaštitu koju će ostvarivati tužbom pred nadležnim sudom u hitnom postupku.

 

 

- "Zakon o zaštiti uzbunjivača predstavlja pravo savezništvo građana i države u borbi protiv korupcije i zloupotrebe javnog interesa. Država će prvi put u potunosti moći da stane iza onoga ko trpi posledice jer brani javni intres i jer se drznuo da upre prstom i kaže - ovo je krivično delo i ja o tome neću da ćutim", ističe ministar Selaković.

 

 

Poslodavac će ubuduće morati da dokaže da uzbunjivača nije otpustio ili kaznio zato što je prijavio korupciju, već zato što je eventualno reč o lošem radniku. U celom procesu poslednju reč ima sud. Uzbunjivač prvo može da prijavi korupciju tamo gde radi, a ako nema poverenja u svog poslodavca, onda može da se obrati Tužilaštvu, Agenciji za borbu protiv korupcije, Zaštitniku građana ili inspektoratu za rad.

 

U sledećem nastavku: ,,Uzbunjivači – svetska praksa’’

 

 

Ovaj projekat je realizovan uz podršku Ministarstva za kulturu I informisanje.

Nema komentara.

Ostavi komentar