Naslovna  |  Projekti  |  FELJTON: "Uzbunjivači – naša dobra namera" (3.)
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Projekti

14. 11. 2015. Srbija

Autor: ObjektivNo1. - S. Kojanović Izvor: ObjektivNo1.

FELJTON: "Uzbunjivači – naša dobra namera" (3.)

Prošlа je decenijа ipo od demokrаtskih promenа u Srbiji, а još uvek nije mnogo urаđeno u suzbijаnju korupcije. Grаđаni još uvek nemаju dovoljno poverenjа dа držаvnim orgаnimа prijаve zloupotrebe u svojoj okolini. Dа li grаđаni mogu dа se žаle i ukаzuju nа probleme i dа li su propisi mrtvo slovo nа pаpiru? Odgovore na ovu temu emitujemo u feljtonu ’’Uzbunjivači – naša dobra namera’’ koji se realizuje uz podršku Ministarstva za kulturu i informisanje.

                                

PREDMET UZBUNJIVANJA

 Uzbunjivanje može biti unutrašnje, spoljašnje ili uzbunjivanje javnosti.

Unutrašnje uzbunjivanje je otkrivanje informacije poslodavcu.

Spoljašnje uzbunjivanje je otkrivanje informacije ovlašćenom organu.

Uzbunjivanje javnosti je otkrivanje informacije sredstvima javnog informisanja, putem interneta, na javnim skupovima ili na drugi način kojim se obaveštenje može učiniti dostupnim javnosti.

 

 

  Informacija mora da sadrži podatke o kršenju propisa, kršenju ljudskih prava, vršenju javnog ovlašćenja protivno svrsi zbog koje je povereno, opasnosti po život, javno zdravlje, bezbednost, životnu sredinu, kao i podatke radi sprečavanja štete velikih razmera. Informacija može da sadrži potpis uzbunjivača i podatke o uzbunjivaču. Poslodavac i ovlašćeni organ dužni su da postupaju i po anonimnim obaveštenjima u vezi sa informacijom, u okviru svojih ovlašćenja.  U dosadašnjoj praksi najčešći predmet uzbunjivanja su slučajevi koji su vezani za korupciju. Dobijeni rezultati istraživanja o rasprostranjenosti ove pojave mogu poslužiti kao uvid u opštu sliku o stanju korupcije u jednoj oblasti. U Srbiji ona se najčešće vezuje za zdravstvo.

 Iako istraživači javnog mnjenja tvrde da je reč samo o utisku koji nije u skladu sa realnim stanjem i da u zdravstvu nije izraženija nego u ostalim segmentima društva, ono ostavlja najozbiljnije posledice zato što je u pitanju zdravlje ljudi.

 

 

Utisci o rasprostranjenosti korupcije mogu biti signal i lokalnoj vlasti da bolje sagleda problematične tačke u svom radu kako bi, zatim, unapredila mehanizme i preduzela nove mere u suzbijanju korupcije.

 

 

Predmet uzbunjivаnjа se može vezаti zа: rаdne odnose, sukob interesа, finаnsijsko poslovаnje, jаvne nаbаvke, zdrаvstvo, prosvetu, životnu sredinu, grаđevinu i urbаnizаm, sаobrаćаj, sve oblike kriminаlitetа, dаvаnje i primаnje mitа, zloupoterbu ovlаšćenjа službenih licа i sl.

 

U narednoj epizodi:  PREDSTAVKA

 

Ovaj projekat je realizovan uz podršku Ministarstva za kulturu I informisanje.

Nema komentara.

Ostavi komentar