Naslovna  |  BIZnisINFO  |  Udruživanje - šansa za više novca iz EU fondova
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

BIZnisINFO

30. 06. 2016. Čačak

Izvor: ObjektivNo1.

Udruživanje - šansa za više novca iz EU fondova

Preduzetnici treba da se informišu o mogućim oblicima podrške iz EU fondova ali i da se udruže i povežu sa javnim i naučnim institucijama, kako bi povećali šanse za povlačenje sredstava iz ovih razvojnih fondova. Ovo je glavna poruka skupa „Podrška EU malim i srednjim preduzećima u Srbiji“, organizovanog juče u Čačku, u saradnji Gradske biblioteke „Vladislav Petković Dis“ i projekta „Euteka – EU u vašoj biblioteci“.

Čačanskim preduzetnicima je danas prezentovano koji su im EU fondovi, ali i koji fondovi države Srbije trenutno na raspolaganju a privrednici koji su učestvovali u ovakvim projektima govorili su o svom iskustvu.

Preduzetnike je pozdravio Mihailo Jović, član Gradskog veća Čačka odgovoran za privredu, koji je pozdravio ovakvu vrstu informisanja privrednika i naglasio da je važno da koristimo iskustva firmi koje su učestvovale u ovakvim projektima. 

„Treba da povećamo procenat povlačenja sredstava iz razvojnih fondova EU a to ćemo najbolje postići ukoliko se preduzetnici povežu međusobno, ali i sa lokalnom samoupravom, razvojnim agencijama, naučnim institucijama i ostalima koji imaju iskustva u apliciranju za sredstva iz ovih fondova“, istakao je Slavko Lukić, podsećajući na to da je i nefinansijski efekat podrške koji mala i srednja preduzeća mogu dobiti kroz EU projekte, posebno onaj koji se odnosi na edukaciji i savetovanje, izuzetno važan.

 

 

Adam Sofronijević, zamenik direktora Univerzitetske biblioteke u Beogradu, govorio je prisutnima o tome kako podstaći preduzetnički duh unutar kompanije, među zaposlenima. „Da biste bili kompetentni na tržištu morate biti preduzetni i to ne samo vi već i vaši zaposleni“, rekao je on.

Publici se obratio i Đorđe Jovanović, direktor prodaje i marketinga u čačanskom preduzeću „Uniplast“ koje je bilo deo projekta Evropske banke za obnovu i razvoj „Saveti za mala i srednja preduzeća“. On je istakao da su saveti i edukacija koju su on i zaposleni dobili kroz ovaj projekat pomogli da repozicioniraju firmu, otklone slabosti a pojačaju prednosti.

Razgovor sa preduzetnicima u čačanskoj biblioteci deo je projekta „Euteka – EU u vašoj biblioteci“ čiji je cilj da pruži konkretnu podršku bibliotekama kako bi one u svojim sredinama postale mesta za informisanje građana o temama koje su u vezi sa EU. Narednih dana ovakvi susreti, na različite teme, biće organizovani i po drugim gradovima u Srbiji. 

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza