Naslovna  |  BIZnisINFO  |  Snižavanje ciljane stope inflacije za 2017. i 2018. godinu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

BIZnisINFO

01. 11. 2016. Srbija

Izvor: Agencije

Snižavanje ciljane stope inflacije za 2017. i 2018. godinu

Uvažavajući kretanja u periodu od usvajanja Memoranduma Narodne banke Srbije o ciljanim stopama inflacije do 2018. godine, Narodna banka Srbije će, u saradnji sa Vladom Republike Srbije, sniziti ciljanu stopu inflacije počevši od 2017. godine sa 4%±1,5 p.p. na 3%±1,5 p.p.

Glavni razlog za sniženje cilja je znatno popravljanje makroekonomskih fundamenata i izgleda Srbije za naredni period; pre svega održivo smanjenje spoljne i unutrašnje neravnoteže, kao i rizika ulaganja u Srbiju. Dobro odmerene mere monetarne politike i puna koordinacija sa merama fiskalne politike, uz odlične rezultate fiskalne konsolidacije, opredelili su da inflacija u Srbiji u protekle tri godine bude na niskom i stabilnom nivou koji je uporediv sa razvijenim zemljama i konzistentan s novim ciljem - navela je NBS u saopštenju.

Važan razlog za promenu cilja je pad inflacionih očekivanja finansijskog sektora i privrede. Snižena inflaciona očekivanja, koja su već duži period relativno stabilna, potvrda su većeg kredibiliteta monetarne politike Narodne banke Srbije.

- Podsećamo da je u roku kraćem od godinu dana inflacija u Srbiji snižena za više od 10 procentnih poena – sa 12,8% koliko je iznosila u januaru 2013. godine na 2,2% u oktobru 2013. godine, nakon čega se kretala na nivou oko i ispod donje granice ciljanog koridora. Finansijski sektor i privreda očekuju da će se inflacija u naredne dve godine kretati između 2% i 3%, što je u okviru granica novog cilja i, samim tim, olakšava njegovo postizanje - navode u NBS.

Pored toga, rast regulisanih cena trebalo bi da ostane relativno nizak u narednom periodu, zahvaljujući opredeljenju Vlade Republike Srbije da neracionalnosti u poslovanju javnih preduzeća rešava prvenstveno smanjenjem troškova poslovanja, a ne, kao ranije, poskupljenjima robe i usluga tih preduzeća.

- Sniženje cilja potvrđuje rešenost i Narodne banke Srbije i Vlade da Srbija ostane u grupi evropskih zemlja s niskom i stabilnom inflacijom. Time se dodatno smanjuje neizvesnost u poslovanju preduzeća i popravlja investiciona klima. Smanjenje cilja može da podstakne i pad dugoročnih kamatnih stopa na dinare, kao i veću upotrebu dinara u finansijskom sistemu, a time i smanjenje troškova i valutnog rizika kod finansiranja dugoročnih potreba privrede, stanovništva i države - stoji u saopštenju.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza