Naslovna  |  BIZnisINFO  |  Za mere zapošljavanja predviđeno 2,8 milijardi dinara
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

BIZnisINFO

20. 11. 2016. Srbija

Izvor: Agencije

Za mere zapošljavanja predviđeno 2,8 milijardi dinara

Akcionim planom zapošljavanja za 2017. godinu, koji je usvojila Vlada Srbije, predviđeno je da za aktivne mere zapošljavanja bude izdvojeno 2,8 milijardi dinara i dodatnih 550 miliona dinara za osobe sa invaliditetom, rečeno je u Nacionlanoj službi za zapošljavanje.

Očekuje se, kako su u toj službi rekli agenciji Beta, da će dodatna sredstva obezbediti i lokalne samouprave za učešće lokalnim i regionalnim akcionim planovima zapošljavanja.

Takođe, dodatna sredstva biće obezbeđena iz direktnog granta (direktno dodeljenih sredstava) NSZ za sprovođenje mera aktivne politike zapošljavanja iz IPA 2012 i 2013.

U NSZ navode da je prema tom planu prioritet za 2017. godinu poboljšanje uslova na tržištu rada i unapređenje institucija tržišta rada, podsticanje zapošljavanja i uključivanja osoba koje teže mogu naći zaposlenje na tržište rada i podrška regionalnoj i lokalnoj politici zapošljavanja, unapređenje kvaliteta radne snage i ulaganje u ljudski kapital.

Osobe koje teže dolaze do posla, kako se navodi, imaće prioritet pri uključivanju u mere aktivne politike zapošljavanja.

Akcionim planom predviđeno je uvođenje novih kategorija sa statusom osoba koje teže dolaze do posla  -  deca palih boraca starosti do 30 godina, osobe do 30 godina starosti sa statusom dece bez roditeljskog staranja, žrtve trgovine ljudima i žrtve porodičnog nasilja, kao i posebno označavanje dugoročno nezaposlenih koji traže posao duže od 18 meseci.

Tim kategorijama, kao navode, daje se poseban prioritet kod uključivanja u programe i mere  -  subvencije za zapošljavanje nezaposlenih iz kategorije osoba koje teže nalaze posao, podrška samozapošljavanju i javni radovi.

Povećan je broj programa za koje će se u 2017. godini odobravati učešće u finansiranju i to programa javnih radova, stručne prakse, sticanja praktičnih znanja za nekvalifikovane, subvencija za samozapošljavanje, subvencija za zapošljavanje nezaposlenih iz kategorija "teže zapošljivih".

"U skladu Nacionalnim akcionim planom zapošljavanja za 2017. godinu, biće data veća sloboda lokalnim samoupravama u prilagođavanju sufinansiranih programa i mera aktivne politike zapošljavanja potrebama lokalnih tržišta rada", rekli su u NSZ.

Nema komentara.

Ostavi komentar