Naslovna  |  BIZnisINFO  |  Robu ne izvozi čak 90% malih firmi iz Srbije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

BIZnisINFO

14. 03. 2017. Srbija

Izvor: Agencije

Robu ne izvozi čak 90% malih firmi iz Srbije

Najveći broj srpskih malih i srednjih preduzeća svoje proizvode ne plasira u inostranstvo. Čak 68% njih ne samo da ne gleda preko granice zemlje, već ne prelazi ni međe mesta u kome posluju. Svega trećina pokriva teritoriju čitave Srbije. Do bivših jugoslovenskih republika "dobacuje" 6% firmi, a svega 3% svoje artikle uspeva da prodaje i nešto daljim kupcima.

Ovo otkriva Anketa 1.000 preduzeća, koju već pet godina organizuje USAID Projekat za bolje uslove poslovanja. Što se tiče izvoznih kapaciteta, rezultati su gotovo identični iz godine u godinu. Čak 91% ispitanika nema stranog kupca.

- Razgovarali smo sa ispitanicima u fokus grupama i na ovu temu. Sami vlasnici preduzeća objašnjavaju da im je najlakše da rade za poznatog kupca. Plasmanom proizvoda dobavljačima koje znaju veruju da će obezbediti sigurniju naplatu. Imaju više poverenja u njih. Plaše se da bi procenat naplate bio manji kada bi robu prodavali nepoznatim kupcima. To je najčešće objašnjenje - kaže Dragana Stanojević, direktor USAID projekta.

Prvi čovek Privredne komore Srbije Marko Čadež nije previše iznenađen ovim podacima. Objašnjava da je to uobičajena situacija među mikro, malim, pa i srednjim preduzećima u Srbiji. Do stranih kupaca lakše stižu velike kompanije.

- Anketirana su u 95% slučaja mikro i mala preduzeća. Oni i nisu najzastupljeniji među izvoznicima. Mala i mikro preduzeća teško ulaze u lanac dobavljača i prerastaju u srednja preduzeća. Izvoz Srbije vuče 1.200 kompanija. Privredna komora se trudi da i male uvuče u lanac dobavljača i to radimo na nekoliko načina. Organizujemo biznis forume i radimo na ekonomskom povezivanju regiona. Od velikih stranih kompanija čujemo da imaju problem da saznaju detalje o proizvođačima. PKS zato namerava da pomogne malim firmama u pravljenju internet-prezentacija kako bi bile vidljivije za velike partnere - kaže Čadež.

Spisak najvećih

Lista najvećih srpskih izvoznika slična je već godinama unazad. Poslednji podaci, iz septembra 2016. godine, pokazuju da je na prvom mestu kompanija Fiat sa izvozom od 768 mil EUR u prvih osam meseci 2016. Slede Tigar, Hesteel, NIS, Philip Morris, Petrohemija, MK group, Gorenje, Victoria Group, Tetra pak, Yura, Hemofarm, Bosch, Leoni i Jugoimport SDPR. Ukupna vrednost izvoza prvih 15 kompanija u prvih osam meseci 2016. iznosila je 2,6 mlrd EUR.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza