Naslovna  |  BIZnisINFO  |  Formiranje zadruga bi moglo spasiti srpska sela
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

BIZnisINFO

07. 07. 2017.

Izvor: Tanjug

Formiranje zadruga bi moglo spasiti srpska sela

U naredne tri godine u 500 velikih sela biće formirano 500 zadruga, za šta je Vlada Srbije izdvojila 25 miliona evra. To je izjavio ministar zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić.

Krkobabić je naveo da su sredstva budućim zadrugarima dostupna putem javnog konkursa za oživljavanje zadrugarsta, čijim je objavljivanjem započeo program revitalizacije zadruga, otvaranje novih i na taj način oživljavanje srpskog sela. 

Kako je dodao, Vlada Srbije prepoznala je značaj zadrugarstva. 

"Da bi srpsko selo opstalo i funkcionisalo na najbolji način moramo obezbediti ambulantu, poštu, crkvu, osnovnu školu i zadrugu", rekao je Krkobabić, a saopšteno je iz njegovog kabineta. 

On je dodao da u tom procesu očekuje podršku i pomoć predstavnika jedinica lokalnih samouprava, koji mogu dati ključni doprinos stvaranju normalnih uslova za ostanak mladih ljudi na selu. 

"To se može dogoditi samo ukoliko im omogućimo da biraju", rekao je Krkobabić. 

On je naznačio da se formiranjem zadruga omogućava horizontalno povezivanje većeg broja proizvođača i povećanje njihove produktivnosti. 

U Srbiji, kaže, postoji 631.000 domaćinstava - vlasnika usitnjenih parcela, na kojima radi oko 1,4 miliona ljudi, a zbog usitnjenosti poseda i niske produktivnosti oni su svrstani u red malih, ali ne i robnih proizvođača. 

To će se promeniti ako uspemo da ih udružimo, podvukao je Krkobabić. 

"U takvim okolnostima izbegli bismo probleme sa kojima se u ovom trenutku susreću malinari i proizvođači žita u Vojvodini", rekao je ministar. 

Krkobabić je istakao da nijedna vlada u istoriji Srbije nije uložila neposredno tolika sredstva u podsticaj za oživljavanje srpskog sela, što je pitanje od šireg nacionalnog značaja. 

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza