Naslovna  |  BIZnisINFO  |  Regionalne kontramere?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

BIZnisINFO

07. 08. 2017.

Izvor: N1

Regionalne kontramere?

Ministri trgovine Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Srbije razmotriće danas (7.8.) u Sarajevu zajednički odgovor na odluku Vlade Hrvatske da 22 puta poveća takse na uvoz voća i povrća iz regiona.

Uoči sastanka u Sarajevu, ministar trgovine Srbije Rasim Ljajić izrazio je nadu da će Hrvatska preispitati te mere, ukazavši da će, ukoliko to ne uradi, neizbežno uslediti kontramere. „Želimo da izbegnemo taj najradikalniji scenario. Mislim da je lopta u dvorištu Zagreba i očekujem da će se ta odluka o merama najozbiljnije razmotriti i preispitati, kako ne bismo ušli u jedan lanac mera i kontramera“, rekao je Ljajić za regionalnu televiziju N1.

Prethodno je ministar poljoprivrede Hrvatske Tomislav Tolušić izjavio je da se hrvatska mera na uvoz poljoprivrednih proizvoda odnosi na ukupno 168 zemalja, a ne samo na zemlje u okruženju, ali i dodao da je spreman na razgovor. „Ni u kom slučaju nije bila intencija nanošenje štete susednim zemljama. Žao mi je ako se to ispolitizovalo, to definitivno tako nije trebalo biti“, rekao je Tolušić takođe za televiziju N1.

„Ne postoje razlozi za protivmere“?

Hrvatski ministar ocenio je i da ne postoje razlozi za uvođenje protivmera. „Po meni, ne postoje razlozi za protivmere koje je uvela Srbija, ali dobro, očekujem da ćemo sesti s ministrima iz susednih zemalja kroz nedelju ili dve i da ćemo videti tačno u čemu je problem“, rekao je Tolušić.

Hrvatska je nedavno usvojila mere kojima je proširila spisak voća i povrća koje mora da prođe fitosanitarni nadzor na granici, i uz to 22 puta povećala takse pri uvozu tih proizvoda iz zemalja koje nisu članice EU. Tako se taksa, umesto dosadašnjih 90 kuna (12 evra), sada naplaćuje 2.000 (270 evra). Hrvatske vlasti su odluku obrazložile namerom da zaštite domaće poljoprivrednike od prekomernog uvoza.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza