Naslovna  |  BIZnisINFO  |  DEPOZIT KAO GARANCIJA: I nezaposleni mogu da dobiju gotovinski kredit
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

BIZnisINFO

15. 09. 2017.

Izvor: Blic

DEPOZIT KAO GARANCIJA: I nezaposleni mogu da dobiju gotovinski kredit

Pojedine srpske banke odobravaju kredite i klijentima koji nemaju stalno zaposlenje, ali su uslovi za takve ljude nešto složeniji, piše beogradski Blic.

Nakon što su posle ekonomske krize drastično pooštrile kriterijume prilikom odobravanja kredita, banke su upale u problem sa viškom novca koji nemaju gde da plasiraju. Zbog toga su neke od njih i u Srbiji odlučile da prošire krug onih koji zadovoljavaju kriterijume za dobijanje pozajmica.

Rešenje za sve građane kojima je novac preko potreban, a nemaju posao je da polože određeni iznos depozita na osnovu kojeg mogu da podignu kredit. I to samo gotovinski, dok im drugi bankarski proizvodi i dalje nisu dostupni. A u zavisnosti od visine depozita i roka oročenja, banka određuje koliko može da iznosi novčana pozajmica, kao i koliki je rok otplate kredita.

S druge strane, građani koji imaju bilo kakav honorarni posao su u boljoj poziciji. Oni mogu da konkurišu za bilo koju vrstu kredita. Kako objašnjavaju u Komercijalnoj banci, uslovi odobravanja plasmana za ovu grupu klijenata isti su kao i uslovi klijentima koji su zaposleni na neodređeno vreme, uz samo jedan izuzetak.

- Klijenti banke koji su zaposleni na određeno vreme i imaju redovna mesečna primanja, mogu aplicirati za bilo koju vrstu kreditnog proizvoda. Uslovi odobravanja plasmana za njih isti su kao i uslovi odobravanja klijentima koji su zaposleni na neodređeno vreme. Jedini izuzetak predstavlja obaveza dostavljanja ugovora o radu i usklađivanje roka otplate kredita sa rokom važenja tog ugovora - navode u ovoj banci i dodaju da konačnu odluku o odobrenju plasmana donosi nadležni organ banke.

U Adiko banci objašnjavaju da zakonska regulativa zahteva da obavezan deo dokumentacije prilikom odobravanja kredita bude i potvrda poslodavca o zaposlenju.

- Dok ne dođe do promene propisa, taj dokument će biti neophodan. Iako zakon dozvoljava da dokumentacija bude nepotpuna, banka se ne odlučuje na taj korak zato što bi to značajno poskupelo naše proizvode - naglašavaju u Adiko banci.

Ipak, kako dodaju, klijenti koji nemaju stalno zaposlenje, ali imaju honorarni posao, mogu da apliciraju za kredit uz prenos zarade.

- Uslov je da kod postojećeg poslodavca imaju više uzastopnih ugovora bez prekida. Iznos i rok su limitirani kreditnom sposobnošću klijenta i individualno se procenjuju - napominju u ovoj banci.

Inače, banke gotovo da više ne ostavljaju mogućnost uzimanja žiranta koji bi jemčio za kredit. Ovakva praksa pokazala se kao jako loša jer su se dugovi za koje su garantovali jemci teško naplaćivali, pa su banke imale velike gubitke.

Nema komentara.

Ostavi komentar