Naslovna  |  BIZnisINFO  |  Na kasi uz račun i gotovina
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

BIZnisINFO

03. 10. 2017.

Izvor: Novosti

Na kasi uz račun i gotovina

Narodna banka Srbije uskoro uvodi mogućnost podizanja keša u trgovinama. Kada pazari, kupac može da podigne novac. Usluga moguća i u kioscima

POTROŠAČI Srbije će uskoro moći da kod svog trgovca podignu - novac. Kako bi podstakla korišćenje platnih kartica, Narodna banka Srbije je odlučila da građanima omogući da tokom kupovine robe u objektima koji se bave trgovinskom delatnošću, uz plaćanje platnom karticom, istovremeno podignu i gotov novac kod prodavca na POS terminalu na samom prodajnom mestu.

U zajedničkom saopštenju NBS i Ministarstva finansija se navodi da je ova usluga u svetu poznata kao "keš bek", i da će biti moguća u svim objektima koji se bave trgovinskom delatnošću i imaju POS terminale - prodavnice, kiosci, supermarketi, megamarketi.

- Uvereni smo da će stvaranje uslova za pružanje navedene usluge doprineti većoj upotrebi platnih kartica i drugih savremenih oblika plaćanja, uz smanjenje obima sive ekonomije, što su pretpostavke stabilnog i održivog privrednog rasta - navodi se u saopštenju.

To bi konkretno značilo da kupac, kada u supermarketu karticom plaća robu u vrednosti od 2.000 dinara, a želi da podigne određeni iznos dinara u gotovini, na primer još 2.000 dinara, to može da uradi jednom transakcijom na POS terminalu. Sa njegove kartice biće "skinuto" 4.000 dinara, a on će na ruke od trgovca dobiti 2.000 dinara.

Maksimalni iznos gotovine koja se može podići po pravilu se uređuje pravilima rada kartičnih sistema, pri čemu trgovac može odrediti i niži iznos, o čemu je dužan da obavesti potrošača.

BEZ PROVIZIJE

Posebna prednost podizanja novca kod trgovca je i ta što nema provizije, koja se naplaćuje pri podizanju novca na bankomatu gde građanin nema račun. Ta naknada košta najmanje 150 do 200 dinara.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza