Naslovna  |  BIZnisINFO  |  Evro 118 dinara do kraja godine
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

BIZnisINFO

12. 11. 2017.

Izvor: Agencije

Evro 118 dinara do kraja godine

Do kraja godine odnos dinara i evra neće se drastičnije menjati, pa se očekuje da se evro zadrži na nivou od oko 118 dinara, smatraju bankari.

Domaća valuta je juče dostigla najveću vrednost u ovoj godini jer je srednji kurs NBS iznosio 118,53 dinara za evro. Od početka godine dinar je prema EU valuti ojačao za četiri odsto. Prema rečima Dragoslava Veličkovića, makroekonomskog analitičara Sosijete ženeral banke, ovakav trend zadržaće se do kraja 2017.

– U ovom trenutku ponuda deviza je jača zbog pojačanog „apetita“ profesionalnih investitora za kupovinom domaćih hartija od vrednosti. Prinos na ove hartije je i dalje vrlo atraktivan strancima. Imajući u vidu da se monetarna politika u evrozoni neće uskoro dramatično menjati, to daje razloge za zaključak da će se ovaj trend, uz moguće blage oscilacije, zadržati u narednom periodu – navodi Veličković.

Ni u Eurobanci ne očekuju drastične promene kursa.

– Moguće je da u decembru usled sezonske tražnje dođe do korekcije i samim tim slabljenja dinara, ali se ne očekuju neke drastične promene. U poslednje tri godine ta korekcija je iznosila svega oko 30 para za ceo mesec decembar – podsećaju u ovoj banci.

Oni dodaju da je odnos ponude i tražnje na međubankarskom tržištu glavni uzrok jačanja dinara, tako da je trenutni nivo kursa rezultat veće ponude strane valute u poslednja dva meseca. Nešto slabiju vrednost dinara do kraja godine očekuju analitičari Erste banke.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza