Naslovna  |  BIZnisINFO  |  Zabrana zapošljavanja u javnom sektoru će biti PRODUŽENA
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

BIZnisINFO

19. 11. 2017.

Izvor: Blic

Zabrana zapošljavanja u javnom sektoru će biti PRODUŽENA

Zabrana zapošljavanja u javnom sektoru, koja je na snazi već nekoliko godina, najverovatnije će biti produžena i na celu 2018. godinu, saznaje "Blic" u Vladi Srbije.

Mada će od 1. januara biti povećane plate u javnoj upravi i brojnim državnim institucijama, restriktivne mere u oblasti zapošljavanja neće biti ukinute. Prema našim saznanjima, konačna odluka biće doneta krajem decembra.

Mera zabrane prijema u radni odnos u javnom sektoru uvedena je početkom 2014. godine i do sada je u dogovoru sa MMF-om više navrata produžavana. Poslednji put to je učinjeno kada su smanjene plate onima koji ih primaju iz državnog budžeta.

Ipak, to nije značilo i potpunu obustavu zapošljavanja u javnom sektoru, jer su novi kadrovi primani u radni odnos tamo gde se pojavila potreba za tim. Za to je, međutim, bilo potrebno dobro obrazloženje i odobrenje Vladine Komisije za davanje saglasnosti za novo zapošljavanje, a u kojoj sede predstavnici ministarstava finansija i državne uprave i lokalne samouprave.

Premijerka Ana Brnabić nedavno je izjavila da u javnoj upravi još nisu dobro raspoređeni kadrovi, odnosno da negde postoji višak zaposlenih, a negde manjak.

- Uprkos zabrani, svuda gde treba mi možemo da zapošljavamo ljude to i radimo ako postoji potreba. Zahtevi se predaju komisiji i u skladu sa njihovim potrebama, obrazlaganjem, finansijskom situacijom i budžetom za plate, oni dobijaju dozvolu da zapošljavaju - rekla je premijerka.

Vlada je tako proteklih godina, prema njenim rečima, odobrila 4.000 novih zapošljavanja u zdravstvu, ali samo medicinskih radnika, pre svega, medicinskih sestara, tehničara i doktora. To je, međutim, bilo uslovljeno otpuštanjem kadrova u administraciji.

Takođe, odobren je i prijem u radni odnos za oko 100 ljudi u Poreskoj upravi, zbog borbe protiv sive ekonomije.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza