Naslovna  |  BIZnisINFO  |  Kuća od čistog drveta može se napraviti i u Srbiji za 9.000 evra
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

BIZnisINFO

11. 02. 2018.

Izvor: Nova ekonomija

Kuća od čistog drveta može se napraviti i u Srbiji za 9.000 evra

Kuća od drveta, ako se koristi "normalno" ili bez ekstremnih situacija, može trajati 100 ili 150 godina, što uopšte nije malo, piše Nova ekonomija.

Drvo je prirodan i najstariji građevinski materijal i kao takvo zahteva održavanje i negu, ali istovremeno nudi i određene kvalitete koji imaju uticaj na konačan proizvod, odnosno kuću. Stručnjaci su potvrdili da drvo, već svojom strukturom ne traži da se postavlja izolacija od drugih materijala, a sa druge strane, u pogledu nosivosti, drvo zadovoljava sve statičke i ostale regulativne uslove. 

Proizvođači koji se bave ovim poslom najčešće koriste četinare: jelu, smreku ili bor. Montira se za par dana, a za izradu je potrebno manje od dva meseca u proseku. Prednost drveta je i što ono "diše", pa to u praksi znači da propušta vazduh u oba smera i reaguje sa vlagom iz vazduha. Prednost drvenih zidova, odnosno zidova od balvana je i ta što oni, po principu samoregulacije, upijaju višak vlage iz vazduha u prostoriji. Ujedno otpuštaju tu vlagu kada je vazduh nezasićen. To vam daje jedan novi kvalitet života i boravka u tim prostorijama, jer vazduh u njima nikada nije ni previše suv, ni previše vlažan. 

Jedna od glavnih osobina je što je drvo nekoliko puta bolji izolator od cigle, a 15 puta bolji izolator od betona i mnogo puta je lakše od betona. Drvo debljine tri centimetra ima toplotnu izolaciju kao 45 centimetara betona ili 18 centimetara cigle. To znači da u ovakvoj kući može da se računa na manje račune za grejanje. One su, kada se podvuče crta, jeftinije za održavanje, pa se koristi mala količina energije i leti, kada je potrebno hlađenje. Ključ u ruke možete dobiti već za oko dva meseca, jer za takve kućice to je optimalno vreme izrade i montaže. Tačnije, oko dva meseca traje obrada i izrada materijala, a montaža desetak dana, možda i manje. 

Kvadrat drvene kuće košta od 150 do oko 200 evra, a to znači da za kuću od 60 kvadrata treba izdvojiti 9.000 evra. Najbolje od svega je što, oni koji su zainteresovani za brvnare, mogu sami i da ih dizajniraju.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza