Naslovna  |  BIZnisINFO  |  Banke izgubile u Strazburu: "Finansijske institucije morale biti svesne potencijalno nepravičnih odredbi ugovora"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

BIZnisINFO

14. 01. 2019.

Autor: ObjektivNo1

Banke izgubile u Strazburu: "Finansijske institucije morale biti svesne potencijalno nepravičnih odredbi ugovora"

"Finansijske institucije morale biti svesne potencijalno nepravičnih odredbi ugovora", stoji u saopštenju CHF Srbija dostavljenom medijima.

Nakon što je Mađarska 2014.godine donela tri zakona kojim je izvršila prinudnu konverziju svih kredita indeksiranih u stranoj valuti u domaću valutu – forinte, po kursu na dan zaključenja ugovora i uvela zakonsku pretpostavku ništavosti odredbi o jednostranim izmenama kamatnih stopa i naknadama (osim ukoliko banke ne dokazu njihovu poštenost), a Ustavni sud Mađarske odbio ustavnu tužbu, članice OTP bankarske grupe (MERKANTIL CAR ZRT. i dr) podnele su predstavku Evropskom sudu u Strazburu, tvrdeći da im je takvom odlukom države Mađarske povređeno pravo na imovinu i pravo na pravično suđenje.

Evropski sud za ljudska prava (ECHR) je rekao da su zakonske mere bile usmerene na sprečavanje velikog broja parnica koje su pretile pravosuđu, kao i da je zakon sledio legitimne ciljeve osiguranja zaštite potrošača, javnog interesa i efikasnog sprovođenja pravde, a u skladu sa smernicama koje je dao Vrhovni sud Mađarske.

U zaključku, ECHR je istakao da su finansijske institucije morale biti svesne potencijalno nepravičnih odredbi ugovora i da im nije povređeno ni pravo na pravično suđenje, niti pravo na imovinu.

 

Upravni odbor CHF Srbija

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza