Naslovna  |  BIZnisINFO  |  Nakon zastoja u otplati, rate kredita biće nešto veće
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

BIZnisINFO

23. 03. 2020.

Izvor: N1

Nakon zastoja u otplati, rate kredita biće nešto veće

Kako će se u vreme krize otplaćivati bankarski dugovi? Narodna banka Srbije (NBS) je uvela moratorijum na kredite. Ko to želi, u narednih 90 dana ne mora da plaća obaveze. Ali, šta biva sa daljim ratama. Prema obračunu banaka, one će nakon zastoja u otplati biti nešto veće

Kako objašnjavaju bankari, zastoj u otplati ne znači i zastoj u obračunu. Obračunata kamata će se rasporediti na preostale anuitete (rate).

Takvo pojašnjenje dala je i NBS: "U odnosu na redovnu (ugovorenu) kamatu koju banka obračunava za vreme trajanja zastoja, ona se pripisuje dugu i raspoređuje se ravnomerno na preostali rok dospeća", saopštila je NBS.

“Moratorijum obuhvata zastoj u otplati glavnice i redovne (ugovorene) kamate. U odnosu na redovnu (ugovorenu) kamatu koju Banka obračunava za vreme trajanja moratorijuma ista se pripisuje dugu i raspoređuje ravnomerno na preostali rok dospeća, a period otplate se produžava za tri meseca.
Tokom trajanja vanrednog stanja koje je uvedeno zbog pandemije Banka neće obračunavati zateznu kamatu na dospelo, a neizmireno potraživanje i neće pokretati postupak izvršenja, kao ni postupak prinudne naplate prema dužnicima, odnosno neće preduzimati druge pravne radnje u cilju naplate potraživanja od dužnika”,
navodi se na zvaničnim internet prezentacijama banaka.

Naslovna fotografija: Printscreen Sberbank obaveštenja

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza