Naslovna  |  BIZnisINFO  |  Predlozi za spas privrede svakog dana, ali Vlada Srbije još ćuti
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

BIZnisINFO

23. 03. 2020.

Izvor: Nova ekonomija

Predlozi za spas privrede svakog dana, ali Vlada Srbije još ćuti

Šteta koju trpi i koju će tek pretrpeti srpska ekonomija po završetku borbe sa koronavirusom meriće se, prema prvim procenama ekonomista, desetinama miliona evra. Najveći udar svakako će pretrpeti privatni sektor. Poslovna zajednica je već u prvim danima vanrednog stanja iznela konkretne predloge Vladi Srbije. Zasad je Poreska uprava zamrzla prinudnu naplatu, a NBS je donela odluku o zamrzavanju kredita.

AMCHAM SRBIJA: ODREKNITE SE POREZA I DOPRINOSA

Američka privredna komora (AmCham Srbija) predlaže pet mera kojima bi se očuvala zaposlenost i brži oporavak posle krize. Prva mera je smanjivanje poreza i doprinosa u slučaju odsustva sa rada do 30 dana zbog korona virusa. Druga je oslobađanje od poreza i doprinosa za vreme prekida rada. Kako bi se obezbedila likvidnost kompanija Američka privredna komora predlaže umanjenje u iznosu od 50 odsto na porez za dobit za 2020. godinu za pravna lica i preduzetnike.

Među predlozima Vladi je i onaj da se obustavi obračun kamata za neblagovremeno plaćanje poreza za obaveze nastale od početka vanrednog stanja do 30 dana nakon završetka, za preduzeća koje već imaju velike probleme u poslovanju. Poslednja mera predviđa nesmetan prekogranični transport robe i usluga.

NALED: JEDNOKRATNA FINANSIJSKA INJEKCIJA KOMPANIJAMA

Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) predložila je 10 mera Vladi za podršku privredi i očuvanje radnih mesta tokom i posle pandemije koronavirusa. Predlažu privremeno smanjenje poreza i doprinosa na zarade, jednokratnu finansijsku pomoć za kompanije i preduzetnike u sektorima koji beleže znatan pad prihoda, kao i za pojedince koji ostaju bez posla, uvođenje produženog porodiljskog odsustva i vaučera za angažovanje pomoći u kući oko čuvanja dece. 

DIGITALNA ZAJEDNICA: ODLOŽITE PRIMENU TESTA SAMOSTALNOSTI

Digitalna zajednica u otvorenom pismu Vladi Srbije zatražila je da se odloži primena člana zakona o porezu na dohodak građana kojima se uvodi Test samostalnosti preduzetnika, kao i da se produži rok za iskorišćavanje poreskih olakšica od strane poslodavca za novozaposlena lica. 

HOTELIJERI: SMANJITE PDV NA HRANU I PIĆE

HORES, udruženje hotelijera i restoratera Srbije predlaže Vladi Srbije smanjenje PDV-a na hranu i piće sa 20 na 10 odsto, smanjenje poreza na dohotke, kao i na direktniju podršku za hotele zbog pada prometa izazvanog koronavirusom.

Osim poslovne zajednice predloge Vladi uputile su i političke koalicije. 

SAVEZ ZA SRBIJU: ZABRANITE OTPUŠTANJA ZA VREME VANREDNOG STANJA

Savez za Srbiju predložio je da se na mesec dana proglasi moratorijum na plaćanje svih poreza i doprinosa za sve zaposlene i da te troškove podnese država, kao i da se uvede mera zabrane otpuštanja zaposlenih u tom periodu.

Prema procenama SZS-a, kalkulacije su da je za ovu meru potrebno oko 25 milijardi dinara. Druga mera je moratorijum na plaćanje rata kredita za sva mikro, mala i srednja preduzeća, po ugledu na moratorijum za vraćanje kredita građana u periodu vanrednog stanja. Neplaćene rate preduzeća bi, prema njihovom predlogu vraćala u 12 rata bez kamate i da otplata nastalog duga počne najranije 90 dana po završetku vanrednog stanja. Treća mera je odricanje države od naplate svih parafiskalnih nameta za firme u periodu od 4 meseca kao i naplate poreza na dobit u 2019. godini. 

Predlažu i da se zaposlenima koji moraju da ostanu kod kuće sa decom država isplati miminum 80 odsto plate. Ovo pravo trebalo bi da imaju, kako navodi SZS i samohrani roditelji. 

UDS: 50 ODSTO NAMETA ZA ZAPOSLENE KOJI RADE OD KUĆE

Koalicija Ujedinjena demokratska Srbija apelovala je na Vladu da donese paket mera kako bi olakšao položaj najugroženijih, pre svega malih i srednjih preduzeća. 

Predlažu da poslodavcima bude omogućeno da plaćaju samo 50 odsto nameta za zaposlene koji rade od kuće, kao i da ne plaćaju nikakve namete za zaposlene koji su na plaćenom odsustvu, kao ni na minimalnu neto zaradu. 

Mere koje predlažu su obustava naplate paušalnog poreza na minimalno 3 meseca onima koji su ostali bez prihoda zbog epidemije koronavirusa. Nastali dug bi, kako navode u UDS-u, mogao biti plaćen na 24 rate i to kada se situacija normalizuje. Među merama koje predlažu su i odlaganje plaćanja poreza na dobit i imovinu. UDS predlaže i privremeno oslobađanje od nameta na rad za zaposlene na plaćenom odsustvu, kao i sufinansiranje nameta na rad za zaposlene koji rade od kuće. 

Kada su u pitanju krediti predlog je da se obezbede državne garancije za zaduživanje malih i srednjih preduzeća kod banaka, mogućnost zaduživanja i kod Fonda za razvoj, kao i olakšavanje poslovanja i pozicije poslovnih banaka. Predlažu i mere koje bi demotivisale poslodavce da daju otkaz zaposlenima. 

NARODNA STRANKA: UKINITE PLAĆANJE PDV-NA DONACIJE

Narodna stranka zahteva od Vlade da hitno ukine plaćanje PDV-a na donacije tokom vanrednog stanja. Kako objašnjavaju obavezom plaćanja ovog poreza demotivišu se firme i privrednici koji žele da pomognu ugroženima. 

POKRET SLOBODNIH GRAĐANJA: KUPUJTE DOMAĆE

Pokret slobodnih građana poručuje da je potrebno hitno ukinuti ili značajno umanjiti poreze i doprinose na plate, PDV, porez na dobit i ostale namete kako bi privreda lakše prebrodila krizu. 

Osim privredi stranke su imale i apel građanima, za spas privrede. PSG predlaže da građani pomognu u očuvanju domaće privrede tako što bi kupovali domaće proizvode. “Na taj način očuvaćemo radna mesta i pomoći domaćoj privredi da se izbori sa posledicama vanrednog stanja”, poručuju iz PSG-a.

Izvor: Nova ekonomija

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza