Naslovna  |  BIZnisINFO  |  Kraj zastoja u otplati kredita, a privredu problemi tek čekaju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

BIZnisINFO

28. 06. 2020.

Izvor: Danas - ObjektivNo1

Kraj zastoja u otplati kredita, a privredu problemi tek čekaju

Postoje nagoveštaji da bi banke u Srbiji pojedinim klijentima mogle da produže moratorijum na otplatu kredita, ali ni privreda ni građani ne veruju da će do toga doći.

Za nekoliko dana, tačnije naredne srede, ističe tromesečno stopiranje otplate kredita, što znači da će svi oni koji su polovinom marta odabrali tu opciju morati da počnu sa vraćanjem rata. Sa uvećanom ratom.

Iz Udruženja banaka Srbije pominje se opcija u kojoj bi bankama bilo ostavljeno da biraju kome bi moratorijum mogli da produže, kao što je to najavljeno u Crnoj Gori.

Međutim, onih 93 odsto od ukupnog broja zaduženih u privredi koji su se odlučili na ovo i 94 odsto od ukupnog broja građana koji su odabrali da ne plaćaju rate tri meseca ne veruju da će daljeg odlaganja biti.

Među privrednicima za moratorijum su se opredeljivali uglavnom oni manji, a kako će i da li moći da vraćaju rate sada kada banke „odmrznu“ kredite Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca kaže da je teško predvideti.

„Biće različitih situacija u kojima će se nalaziti privrednici, neko će lakše neko teže da pregura sve, ali generalno gledano sigurno da će svi oni koji su bili na granici izdržljivosti biti izuzetno opterećeni“, ističe on i napominje da su mnogima prometi pali i da se mnogi nisu ni počeli oporavljati.

Teško je, kako kaže, prognozirati šta će se dešavati, jer situacija sa virusom izgleda gore nego što je bila, tako da nema mesta ni za optimizam da će posle tri meseca sada krenuti nešto na bolje. Atanacković kaže da našoj privredi preti produžena opasnost i podseća da je dobar deo, naročito uslužne delatnosti, samo stao.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza