Naslovna  |  BIZnisINFO  |  Od ponedeljka novi propisi o refinansiranju kredita građana
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

BIZnisINFO

19. 07. 2020.

Izvor: Ekapija/Tanjug

Od ponedeljka novi propisi o refinansiranju kredita građana

Novi propisi NBS, koji bankama omogućavaju da jeftinije refinansiraju kredite građanima i odlože isplatu do 24 meseca, počinju da se primenjuju od ponedeljka.

Međutim, svaka banka će prema svojoj poslovnoj politici i kriterijumima procenjivati kome će odobriti olakšice. Svaka banka će samostalno procenjivati klijente na osnovu seta svojih kriterijuma, a to su, obično, dosadašnja urednost izmirenja obaveza, koliko dugo klijenti ima račun u nekoj banci, sagledavanje materijalne situacije klijenta, odnosno gde je zaposlen i u kojoj delatnosti, kaže generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Vladimir Vasić za Tanjug.

U bankama, međutim, nisu bili spremni da kažu na osnovu kojih će kriterijuma procenjivati klijente, već samo da su spremne da im izađu u susret. Vasić je pozvao građane da se, ako imaju potrebu za povoljnijim refinansiranjem kredita, obrate svojoj banci.

- Svako ko ima potrebu da mu se smanji mesečna obaveza i da mu se produži period otplate za 24 meseca treba da kontaktira svoju banku. U interesu je banaka da klijent može da izvrši svoju obavezu - naveo je on.

Objašnjava da će, na primer, za kredit od 500.000 dinara, sa rokom otplate od 83 meseca i kamatom od 9,67%, mesečna rata biti manja za 1.293 dinara, što je 16% manje. Za razliku od uobičajenog refinansiranja kredita, kada građani zamene kredit tako što dobiju dodatnu gotovinu, ovde se, ističe, ne radi o tome, pošto je isključiva namera da se pomogne građanima da smanje mesečnu obavezu bez dodatnog zaduživanja.

Ceo tekst pročitajte OVDE.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza