Naslovna  |  BIZnisINFO  |  Sindikati traže da se zakonom uredi visina zarade tokom samoizolacije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

BIZnisINFO

25. 07. 2020.

Izvor: Danas

Sindikati traže da se zakonom uredi visina zarade tokom samoizolacije

Sindikati UGS „Nezavisnost“ i Asocijacija slobodnih nezavisnih sindikata Srbije (ASNS) traže od Ministarstva rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja da se donese zakonski akt kojim bi se utvrdila visina zarade tokom samoizolacije zbog infekcije korona virusom.

Ekonomski savetnik u UGS „Nezavisnost“ Zoran Ristić rekao je za Betu da su poslodavci uglavnom poštovali apel države za vreme trajanja vanrednog stanja da se radnicima koji su u samoizolaciji dve nedelje plati pun iznos zarade.

„Sada kada nije na snazi vanredno stanje poslodavcima se, pošto nema zakonske regulative kako da se obračuna zarada u vreme samoizolacije, ostavlja mogućnost da sami utvrde iznos zarade“, rekao je Ristić.

 

Zbog toga, kako je rekao u praksi vlada šarenilo rešenja, od isplate 100 odsto zarade, do 65 odsto kao za vreme bolovanja što je minimum, definisan Zakonom o radu.

Dodao je da bi trebalo doneti propis koji reguliše nadoknadu zarade za vreme samoizolacije na jedinstven način.

Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Srbije (ASNS) Ranka Savić rekla je da je taj sindikat pre nekoliko dana uputio zahtev Ministarstvu rada da zakonski reguliše visinu isplaćene zarade za vreme samoizolacije jer „u praks ima puno problema i vlada rašomonijada“.

„Radnici nas sve češće zovu i žale se da im je poslodavac smanjio platu, a bilo je i slučajeva da poslodavac nije dao dozvolu da se radnik testira iako je imao sve simptome KOVID-19“, rekla je Savić.

Ocenila je da nije rešenje da sindikat reaguje po pojedinačnim prijavama i bori za prava radnika, već da se mora doneti zakonski akt koji na jedinstven način uredjuje visinu zarade u vreme samoizolacije.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza