Naslovna  |  BIZnisINFO  |  Ugrožena radna mesta u hotelijerstvu i turizmu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

BIZnisINFO

03. 08. 2020.

Izvor: RTS - ObjektivNo1

Ugrožena radna mesta u hotelijerstvu i turizmu

Jedna od grana privrede koja je najviše pogođena epidemijom koronavirusom je turizam. Svetska turistička organizacija procenila je da će zbog pandemije obim međunarodnog turizma ove godine pasti i do 80 odsto u odnosu na prošlu godinu, i da će usled toga pod upitnikom biti najmanje 100 miliona radnih mesta. A, gubici u srpskom turizmu zbog pandemije koronavirusa procenjuju se na oko 300 miliona evra u prvih šest meseci ove godine.

Georgi Genov iz Udruženja hotelijera HORES, odnosno poslovnog udruženja hotelsko-ugostiteljske privrede rekao je gostujući u Jutarnjem programu da su u Srbiji najugroženiji hotelijeri i ugostitelji u Beogradu i drugim većim gradovima.

"Popunjenost je do dva procenta za hotrele sa četiri i pet zvezdica, a ogroman je problem jer nema ni rezervacija i vi ne znate da li ćete imati goste sledeće nedelje. Nema više kongresnog turizma i većih okupljanja. Možda bi bolje prošli da imamo više hotela sa tri zvezdice i koji mogu da se prenamene u poslovni prostor ili porodične hotele", rekao je Genov.

U svetu će, procenjuje se, čak 197 od 330 miliona zaposlenih u turizmu ostati bez posla. "Činjenica je da će polovina ostati bez posla. Vi po prvi put imate situaciju da se poslodavci bore za zaposlene. Što se tiče Srbije prva projekcija za oporavak je mart sledeće godine". ističe Genov.

Recept za opstanak hotela, posebno sa četiri i pet zvezdica čiji je kvadrat skup, ne postoji, kaže Genov.

"Šanse imaju oni menadžeri koji uspeju da se prilagode, recept ne postoji. Banjski hoteli imaju velike šanse jer turistička mesta po Srbiji funkcionišu a u ekspanziji je i seoski turizam ali ti smeštajni kapaciteti moraju da se kategorišu", naglašava Genov. 

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza