Naslovna  |  BIZnisINFO  |  Budžetski deficit do juna premašio 300 milijardi dinara
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

BIZnisINFO

04. 08. 2020.

Izvor: Nova.rs - ObjektivNo

Budžetski deficit do juna premašio 300 milijardi dinara

U prvoj polovini ove godine ostvaren je deficit republickog budžeta u iznosu od 304,8 milijardi dinara, objavilo je danas Ministarstvo finansija.

Prihodi su ostvareni u iznosu od 579,1 milijardi dinara, a rashodi su izvršeni u iznosu od 883,9 milijardi dinara.

Samo u junu deficit je iznosio 68,3 milijardi dinara, navode u resornom ministarstvu.

“U junu su naplaćeni prihodi u iznosu od 123,3 milijardi dinara, od čega su poreski prihodi iznosili 103,9 milijardi dinara. Najveći deo poreskih prihoda odnosi se na uplatu PDV u iznosu od 44,8 milijardi dinara i akciza u iznosu od 31,8 milijardi dinara”, navodi se u informaciji objavljenoj na sajtu ministarstva.

Neporeski prihodi ostvareni su u iznosu od 18,3 milijardi dinara, a priliv donacija u junu iznosio je jednu milijardu dinara.

Kada je reč o rashodima, oni su izvršeni u iznosu od 191,6 milijardi dinara.

Rashodi za zaposlene, u junu, su iznosili 25,7 milijardi dinara, a transferi OOSO (fond PIO, RFZO, NSZ, fond SOVO) 33,5 milijardi dinara.

“Subvencije su iznosile 44,3 milijarde dinara, a ostali tekući rashodi 32,9 milijarde dinara, s obzirom da je sa ovih rashodnih kategorija isplaćivana pomoć privrednicima i građanima u sklopu seta mera za borbu protiv efekata pandemije korona virusa”, kažu nadležni.

Preliminarno, na nivou opšte države u periodu januar – jun ostvaren je fiskalni deficit u iznosu od 311,5 milijardi dinara i primarni fiskalni deficit u iznosu od 248,3 milijardi dinara.

Foto: Pixabay

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza