Naslovna  |  BIZnisINFO  |  WIIW za bržu integraciju Zapadnog Balkana na EU tržište
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

BIZnisINFO

04. 10. 2020.

Izvor: Balkans.aljazeera

WIIW za bržu integraciju Zapadnog Balkana na EU tržište

Bečki ekonomski institut nije za to da se zemlje regije odmah prime u Evropsku uniju, nego da se snažnije uključe u EU tržište.

Ekspert Bečkog ekonomskog instituta (WIIW) Richard Grieveson preporučuje bržu integraciju zemalja Zapadnog Balkana na tržište Evropske unije i bolji pristup evropskim fondovima.

Strategija ublažavanja sukoba između zemalja Zapadnog Balkana kroz jaču ekonomsku saradnju unutar regije i približavanje EU nije uspjela, rekao je on te preporučuje promenu straregije, s naglaskom na  bržu ekonomsku integraciju Zapadnog Balkana u EU.

Zajedno s Fondacijom Bertelsman, WIIW je analizirao napretke zemalja regije u proteklih 20 godina i došao do zaključka da se radilo o "dva izgubljena desetljeća za regiju".

U protekle dve decenije postignut je napredak u ekonomskoj integraciji zapadnobalkanskih zemalja između sebe, ali ne za sve zemlje jednako, kazao je Grieveson za agenciju APA, prenosi Tanjug.

Ukazao je da ekonomska snaga šest zemalja Zapadnog Balkana odgovora, naprimjer, onom jedne Slovačke, što je manje od jedan posto ekonomskog doprinosa EU-a prije istupanja Velike Britanije, a sada nešto više od jedan posto.

Dalje insistiranje na regionalnoj integraciji bio bi poduhvat koji nema izgleda na uspeh, veruje Grieveson, dodajući da bi bilo bolje ubrzati pristupni proces i pored postojećih političkih problema.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza