Naslovna  |  BIZnisINFO  |  Počinju onlajn sastanci sa MMF-om
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

BIZnisINFO

05. 10. 2020.

Izvor: B92 - ObjektivNo1

Počinju onlajn sastanci sa MMF-om

Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) od danas pa do 16. oktobra imaće onlajn sastanke sa srpskim vlastima.

Kako je Tanjugu ranije rečeno u MMF-u i Ministarstvu finansija, teme će biti ocena trenutne finansijske situacije u zemlji, mogući nastavak aranžmana sa tom finansijskom organizacijom, ali i budžet za 2021. godinu.

Ovo je poslednja misija u okviru tekućeg aranžmana Srbije sa MMF-om, poznatijeg pod nazivom "Čuvarkuća", koji je potpisan u julu 2018. godine i koji podrazumeva savetodavnu, a ne finansijsku pomoć te međunarodne finansijske organizacije.

Misiju MMF-a tokom onlajn posete Srbiji predvodiće Jan Kes Martejn.

Iz Ministarstva finansija za Tanjug su ranije rekli da za sada nije bilo pregovora sa predstavnicima MMF-a oko novog aranžmana.

"Potpisivanje takvog aranžmana i potencijalni reformski ciljevi u okviru njega će biti diskutovani tokom predstojeće misije", navode iz Ministarstva.

Pored te teme, na sastancima sa MMF-om razgovaraće se, kažu u ministarstvu, i o nekolicini reformskih ciljeva koji su na putu ka ispunjenju do isteka samog programa, odnosno do januara 2021. godine, a diskutovaće se i o trenutnoj finansijskoj situaciji u zemlji.

Šef Kancelarije MMF-a u Srbiji Sebastijan Sosa ranije je Tanjugu izjavio da će misija razmotriti fiskalne performanse i ključne parametre budžeta za 2021. godinu.

Razgovaraće se, kaže Sosa, i o ekonomskom razvoju, efikasnosti mera primenjenih kao odgovor na pandemiju virusa korona, napretku u ključnim strukturnim reformama, uključujući upravljanje fiskalnim rizicima i upravljanje društvenim preduzećima.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza