Naslovna  |  BIZnisINFO  |  APR: Počinje evidencija o ustanovama zdravstvene delatnosti
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

BIZnisINFO

10. 10. 2020.

Izvor: Nova ekonomija

APR: Počinje evidencija o ustanovama zdravstvene delatnosti

Novina u Agenciji za privredne registre kreće od 12. oktobra od kada će raditi Registar zdravstvenih ustanova u vidu elektronske, centralne i javne baza podataka, saopštila je uprava te agencije.

Kako se objašnjava, evidencija će se voditi o ustanovama koje obavljaju zdravstvenu delatnost na osnovu rešenja zdravstvenog ili farmaceutskog inspektora o ispunjenosti propisanih uslova za njeno obavljanje.          

Sve postojeće zdravstvene ustanove, njih oko 1.400, koje su bile registrovane u nadležnim privrednim sudovima, imaju obavezu da podnesu Agenciji popunjenu registracionu prijavu za upis usklađivanja sa odgovarajućom dokumentacijom.

To se sprovodi u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti i Pravilnikom o bližoj sadržini Registra zdravstvenih ustanova i dokumentaciji potrebnoj za registraciju.

Do sada su se u Agenciji registrovali samo preduzetnici osnivači privatne prakse, a za registraciju zdravstvenih ustanova bili su nadležni privredni sudovi.

Ubuduće će se i zdravstvene ustanove upisivati u elektronski registar i evidenciju prema proceduri koja traje najduže 5 radnih dana i obezbeđuje transparentnost ovog postupka i javnost podataka. 

Od nadležnih privrednih sudova, je kako se naglašava preuzeta i kompletna arhivska građa o postojećim zdravstvenim ustanovama, a u arhivi Agencije može da se izvrši uvid u spise predmeta i da se izdaju kopije dokumenata.  

Po završetku postupka usklađivanja, APR će voditi i Jedinstvenu evidenciju subjekata u zdravstvu, koju će činiti objedinjeni podaci o zdravstvenim ustanovama i privatnoj praksi na teritoriji Republike Srbije. 

Tako će na jednom mestu biti objedinjeni podaci o svim pružaocima usluga zdravstvene zaštite u javnoj i privatnoj svojini, u koje će svi zainteresovani građani  moći da izvrše uvid preko internet stranice Agencije za privredne registre.

Foto: APR

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza