Naslovna  |  BIZnisINFO  |  Polovni automobili poskupljuju do 30 odsto
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

BIZnisINFO

14. 10. 2020.

Izvor: Večerenje novosti - ObjektivNo1

Polovni automobili poskupljuju do 30 odsto

Polovni automobili u Srbiji će u narednom periodu poskupeti, jer se od juna beleži rast cena korišćenih vozila u Evropi.

Nabavka polovnjaka sa tog tržišta skuplja je za najmanje 20 do 30 odsto zbog veće potražnje u odnosu na ponudu. Predviđa se da će i kod nas za toliko biti viša njihova maloprodajna cena. Lageri se polako prazne, a uvoz novih tura korišćenih vozila dovešće do poskupljenja. Ovako predstavnici najvećih auto-placeva u našoj zemlji, u razgovoru za "Novosti", procenjuju situaciju na tržištu polovnjaka.

- Potražnja za korišćenim vozilima na evropskom tržištu veća je od ponude, što je dovelo do poskupljenja od najmanje 20 do 30 odsto - objašnjava, za "Novosti", Borko Čarkilović, direktor jednog beogradskog auto-placa.

Pre korone, kako navodi, na licitacijama evropskih lizing kuća na nedeljnom nivou bilo je od 4.000 do 5.000 vozila, a sada je ta količina prepolovljena. Vlasnik druge auto-kuće, koja prodaje vozila do pet godina starosti, ističe da ne mogu da ih nabave ni približno po cenama po kojima ih sada prodaju na našem tržištu.

- Mi nabavljamo iz zamene staro za novo i ne postoji model auta koji nije poskupeo, što će jednog trenutka morati da se odrazi i na maloprodajne cene - navodi naš sagovornik. - Sve je najmanje od 20 do 30 odsto skuplje u nabavci, što zavisi od modela, a neki imaju i 100 odsto više cene.

Čarkilović kaže da je od polovine avgusta u Srbiji kupovina korišćenih vozila u padu. Prethodno je, nakon ukidanja vanrednog stanja, u maju, zabeležena povećana tražnja i oporavak tržišta polovnjaka.

NAJTRAŽENIJI automobili u Srbiji su do 4.000 evra, između 2006. i 2008. godišta - kaže Borko Čarkilović. - Skupe polovnjake, od 30.000 evra naviše, pazari oko 10 odsto kupaca. Najteže se prodaju automobili srednjeg cenovnog ranga, od 10.000 do 15.000 evra.

Naši građani najviše kupuju polovne "folksvagene", "audije", "fijate", "opele", "pežoe", "renoe", "sitroene", "golfove".

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza