Naslovna  |  BIZnisINFO  |  Srbija šampion u odlivu mozgova
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

BIZnisINFO

22. 12. 2012.

Izvor: Vesti online

Srbija šampion u odlivu mozgova

Mladi i obrazovani i dalje odlaze u svet, pa je Srbija prema odlivu mozgova na 141. mestu od 144 zemlje, pokazuje poslednji izveštaj Svetskog ekonomskog foruma. Prema poverenju koje imamo u političare, kao i po stopi organizovanog kriminala smo na 118. mestu, a po nezavisnosti sudstva na 129. mestu.

Kada se svi faktori uzmu u obzir, zauzimamo 95. poziciju i od svih zemalja u regionu samo je Grčka lošije plasirana od nas. Među 30 najgorih, u društvu nerazvijenih afričkih zemalja smo i prema rasipnoj potrošnji Vlade, kvalitetu puteva, efikasnosti pravosuđa, zaštiti intelektualne svojine, saradnji u odnosima radne snage i poslodavaca, kapacitetu za inovacije. Kvalitet obrazovnog sistema nas je doveo na 111. mesto.

Mora se, ipak, primetiti da smo u visokom obrazovanju i nauci za 50 mesta bolje rangirani nego u ostalim oblastima - kaže prof. dr Miodrag Popović, preprektor Univerziteta u Beogradu. - Naš deo posla, ipak, radimo bolje od mnogih, ali zataje one oblasti koje treba da iskoriste te mlade ljude i njihovo znanje.

Prema rečima prof. Popovića, ne možemo se lako boriti ni sa odlivom mozgova, koji beleže i mnogo bogatije zemlje, a jedini način je ponuditi mladima bolja radna mesta.

Iz godine u godinu ocene Srbije prema ”globalnom indeksu konkurentnosti” Svetskog ekonomskog foruma zabrinjavajuće su, ali ne činimo, očigledno, mnogo da se popravimo. Ovakav raspored snaga možda i nije realno stanje, jer su dve trećine pokazatelja subjektivni stavovi vodećih menadžera u privredi.

Nema komentara.

Ostavi komentar