Naslovna  |  BIZnisINFO  |  Majkl Mišel o Beloj knjizi: Priliv stranih investicija u Srbiji opao, ali broj zaposlenih ostao isti
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

BIZnisINFO

19. 11. 2020.

Izvor: RTS

Majkl Mišel o Beloj knjizi: Priliv stranih investicija u Srbiji opao, ali broj zaposlenih ostao isti

Zbog pandemije koronavirusa, priliv stranih investicija u Srbiji opao je za oko 30 odsto ove godine, ali kompanije su nastavile nesmetano da rade i zadržale su zaposlene, ocenio je gostujući u Jutarnjem dnevniku, Majk Mišel, predsednik Upravnog odbora Saveta stranih investitora. U Srbiji posluje oko 120 stranih kompanija, koje su za 18 godine investirale preko 36 milijardi evra.

Majkl Mišel kaže da je Savet stranih investitora u Beloj knjizi, koja pruža smernice o tome kako bolje poslovati u Srbiji, među prioritete naveo digitalizaciju privrede.

"Videli smo da je u poslednjih osam meseci urađeno ono što se uradi za pet godina. Potoršači sve više koriste eletkronske usluge, koristi i ih vlada, i to sve više, dakle, postoji potreba potrošača da koriste digitalne usluge i verujem da će novi foksu biti kako poboljšati poslovno okruženje u Srbiji", istako je Mišel.

Kad je reč o stranim investicajama, njihov priliv je ove godine zbog nesigurnosti koju je izazvala epidemija opao za 30 odsto.

"I sledeća godina će doneti niži priliv stranih investicija, važno je da se fokusiramo na to kako biznis može da se razvija kroz reforme koje bi privukle više stranih investitora. Očekujemo da će i sledeća godina biti teška imajući u vidu nivo nesigurnosti", navodi predsednik Upravnog odbora Saveta stranih investitora.

Prema njegovim rečima, najviše pažnje usmereno je na reforme i blisku saradnju s vladom.

"Uspeli smo da obezbednimo da poslovi teku i da to ne utiče na zapošljavanje. Sada gajimo veliki optimizam da ćemo u saradnji s vladom, kroz reforme nastaviti zapošljavanje. Investicije će možda manje dolaziti, ali nivo zaposlenosti koje drže strani invesititori ostaje isti. Ne očekujem tu dramatične promene", zaključuje Majkl Mišel.


Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza