Naslovna  |  BIZnisINFO  |  NIS: Niko ne može da prognozira kolika će biti cena nafte
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

BIZnisINFO

08. 01. 2021.

Izvor: RTS/Nova.rs

NIS: Niko ne može da prognozira kolika će biti cena nafte

Naftna industrija Srbije je uspela da obezbedi stabilnost snabdevanja i realizuje ključne investicije, a biznis planom za ovu godinu vrednim 21 milijardu dinara planirana su nova ulaganja, najavio je za RTS generalni direktor NIS-a Kiril Tjurdenjev.

“Mi ćemo nastaviti da ulažemo u Rafineriju. Sledeći važan projekat je modernizacija postrojenja katalitičkog krekinga koji će omogućiti proizvodnju dodatnih proizvoda, uključujući i veću proizvodnju propilena. Taj projekat vredan je 80 miliona dolara i uradićemo ga u narednim godinama” naveo je.

Otvaranjem “Duboke prerade” Rafinerija Pančevo je postala vodeći prerađivač nafte u regionu.

“Mi već dugo, od prve modernizacije rafinerijskog komleksa 2012. godine, proizvodimo benzin i dizel evropskog kvaliteta. Nastavićemo njihovu proizvodnju i ubuduće, a Duboka prerada nam omogućava da dobijamo veće količine goriva koja imaju najveću vrednost na tržištu” objasnio je on.

Kompleks Duboke prerade, prema njegovim rečima, ima i ekološke benefite.

“Prestali smo sa proizvodnjom mazuta sa visokim sadržajem sumpora i smanjili emisiju štetnih materija u atmosferu što će unaprediti ekološku sliku ne samo Pančeva, već cele naše zemlje” istakao je on.

Na pitanje da li će biti povećanja cene goriva, on je odgovorio da je 2020. pokazala upravo da niko ne može da prognozira cenu nafte.

“Reč je o globalnom tržištu koje zavisi od ogromnog broja faktora. Mi, na primer, uvozimo dve trećine nafte koju preradimo, a svega jednu trećinu proizvodimo u Srbiji. Zbog toga zavisimo od kretanja cena na svetskim tržištima. Ipak, povećnjem efikasnosti rada i smanjem troškova Kompanije očuvali smo stabilnost i cena i domaćeg tržišta” naglasio je on.

On je naveo da je pandemija kovid-19 negativno uticala na kompaniju.

“Pad cena nafte, ograničenja koja su bila uvedena u zemlji, imala su veliki ekonomski uticaj. Ipak, kompanija je nastavila sa ostvarivanjem ključnih investicionih projekata i u periodu januar-septembar prošle godine, investirali više od 20 milijardi dinara” zaključio je on.

Foto: Pixabay

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza