Naslovna  |  BIZnisINFO  |  NALED: Projekat unapređenja elektronske dostave dokumenata građanima u više od 100 gradova u Srbiji
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

BIZnisINFO

18. 02. 2021.

NALED: Projekat unapređenja elektronske dostave dokumenata građanima u više od 100 gradova u Srbiji

Više od 100 gradova imenovalo je administratore i šalterske službenike koji će građanima pomagati u otvaranju naloga na portalu eUprava i omogućiti da iz kuće zakažu termin za izdavanje ličnih dokumenata, plate porez, upišu dete u vrtić ili školu ili obave neku od usluga koje nudi portal, saopštio je danas NALED.

Kako se navodi, NALED u saradnji sa Kancelarijom za IT i eUpravu, uz finansijsku podršku Evropske banke za obnovu i razvoj, sprovodi projekat unapređenja elektronske dostave dokumenata građanima i privredi od organa javne uprave.

Deo projekta čini i inicijativa, koju je podržalo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, da se otvaranjem naloga na portalu eUprava omogući što većem delu stanovništva da postanu eGrađani i administrativne poslove obavljaju elektronski.

On je naveo da se sa NALED sada radi na osnaživanju kapaciteta lokalnih samouprava kako bi postale elektronski servis građana i kako bi unapredile rad u digitalnom okruženju, a posebna pažnja posvećuje se upoznavanju građana sa uslugama elektronske uprave i njihovom ohrabrivanju da te usluge više koriste.

Direktorka za regulatornu reformu u NALED Jelena Bojović navela je da će građani, uz ličnu kartu, na šalteru dobiti korisničko ime i lozinku, kao i instalaciju aplikacije na mobilnom telefonu i službenici će im objasniti osnovne funkcionalnosti i način rada portala.

Pored otvaranja naloga, građani će dobiti i odštampane podatke (parametre) za svaki sledeći ulazak na Portal. Za pristup portalu koristiće tzv. dvofaktorsku autentikaciju, odnosno nakon unosa korisničkog imena i lozinke na mobilni telefon ili tablet stići će im zahtev da jednim klikom potvrde da su zaista oni pokušali da pristupe svom nalogu što osigurava dodatni nivo bezbednosti ličnih podataka.

Foto: N1/Naled

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza