Naslovna  |  BIZnisINFO  |  NALED: Epidemija i nedovoljna spremnost institucija u Srbiji usporili reforme
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

BIZnisINFO

23. 02. 2021.

Izvor: Beta/N1

NALED: Epidemija i nedovoljna spremnost institucija u Srbiji usporili reforme

Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) navela je u novoj "Sivoj knjizi" preporuka za bolje uslove poslovanja u Srbiji da su prošle godine od 100 predloženih preporuka samo dve sprovedene u celosti, a 11 delimično.

Kako je navedeno, to usporavanje je u značajnoj meri uslovljeno vanrednom situacijom koju je izazvala pandemija koronavirusa, ali glavni razlozi odlaganja, spore i delimične primene preporuka i dalje su nedovoljna spremnost institucija i ograničeni stručni i tehnički kapaciteti za razradu i sprovodjenje preporuka.

Ocenjeno je i da je pandemija pokazala da veliki broj administrativnih procedura može i mora da se preseli u digitalni svet.

Od 29 preporuka NALED-a, Ministarstvo finansija nije rešilo 24, dok ministarstva poljoprivrede i privrede nisu rešila nijednu.

Ipak, najviše rešenih ili delimično rešenih preporuka, njih pet, bilo je i ovaj put u nadležnosti Ministarstva finanasija.

U 2020. godini uspostavljen je funkcionalan portal elektronskih javnih nabavki, ali i usvojen dugo čekani Zakon o fiskalizaciji kojim je najavljeno proširenje obuhvata fiskalizacije i uvodjenje savremenih softverskih rešenja za obradu podataka i komunikacije Poreske uprave sa fiskalnim kasama u realnom vremenu, a najavljeno je i uvodjenje jedinstvenog sistema eFaktura, navodi se u novoj, 13. „Sivoj knjizi“ čijem predstavljanju će danas prisustvovati i premijerka Srbije Ana Brnabić.

Dodatno, gradjani više ne moraju da dokazuju uplate sudskih taksi imajući u vidu da je u primeni centralni sistem njihove naplate, iako su za većinu preostalih administrativnih taksi i dalje obavezni da dostavljaju svoje uplatnice na šalterima.

Takodje, nastavljeno je sa smanjenjem opterećenja zarada, mada je ono i dalje neznatno, a uvedene su i nove elektronske usluge na portalu ePorezi, ističe se u „Sivoj knjizi“.

Jedna od sprovedenih preporuka u prošloj godini je uvodjenje elektronske dostave rešenja katastra u eSandučiće gradjana na portalu eUprave, što će, zajedno s rešavanjem dostave putem pošte i pribavljanja lista nepokretnosti preko javnih beležnika, predstavljati birokratsko rasterećenje za oko 500.000 gradjana koji godišnje prometuju nepokretnosti.

Pozitivnoj statistici su delimičnim rešavanjem preporuka NALED-a doprineli i Ministarstvo zdravlja – radom na izradi plana optimizacije mreže zdravstvenih ustanova i rešavanjem problema dugovanja državnih apoteka, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave – daljim razvojem eUprave u Srbiji, od uspostavljanja Centralnog registra stanovništva do eDostave.

Foto: Naled/N1

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza