Naslovna  |  BIZnisINFO  |  Zahtev privrednika: Lakša procedura i kraći rok priključenja na struju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

BIZnisINFO

04. 04. 2021.

Izvor: RTS

Zahtev privrednika: Lakša procedura i kraći rok priključenja na struju

Privrednici traže brže priključenje na struju i unapred definisane sve troškove tog posla – pokazalo je istraživanje koje je NALED sproveo prošlog meseca. Ministarka energetike obećala je da će olakšati proceduru, a rok za priključenje sa 125 dana skratiti na 50 dana.

Istraživanja pokazuju da je na putu do priključka za struju i dalje dosta administrativnih prepreka. Investitori se žale da često i više puta obilaze šaltere raznih službi kako bi pribavili potrebnu dokumentaciju.

"U principu, znači, priključenje, nakon uplate cene, kako su nam ispitanici potvrdili, traje od dva do pet meseci, što smatramo, da je to na neki način vreme koje dosta varira i da se može unaprediti. Pre svega da dokumentacija može elektronski da se razmenjuje. Kako su nam ispitanici rekli, često im je problem što ne mogu i ugovor elektronski da potpišu", navela je Jasmina Radovanović, šef za imovinu i investicije u NALED-u.

U preduzeću "Elektrodistribucija Srbije" koje je nadležno za priključenje, naglašavaju da je elektronska razmena dokumentacije već dostupna, a da trajanje postupka ne zavisi uvek od njih.

"Investitori koji poštuju te korake i svoje obaveze nemaju nikakve probleme sa priključenjem. Dok investitori koji menjaju građevinske dozvole, menjaju uslove priključenja ne izvrše svoje obaveze na vreme u smislu zaključivanja ugovora, izmirenja finansijskih obaveza – oni dolaze u problem sa priključenjem", naveo je Predrag Matić, direktor za planiranje i investicije u "Elektrodistribuciji Srbije".

NALED-ova analiza pokazuje da čak 95 ispitanika smatra da je trošak priključenja nesrazmerno visok u poređenju sa uslugom. 

"Troškovi variraju od 80.000 do milion i po dinara. Jedan je primer gde imamo objekat od 1.000 metara kvadratnih u centru Beograda, gde su troškovi priključenja milion i po dinara. Naravno, cena samog priključka zavisi od nedostajuće infrastrukture, od vrste samoga priključka i tako dalje. Ono što je važno, da investitor ima jednu predvidivost, da on prosto može da zna o troškovima koji ga očekuju", navela je Jasmina Radovanović.

Foto: Pixabay

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza