Naslovna  |  BIZnisINFO  |  Akcije NIS-a juče dostigle svoj istorijski maksimum
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

BIZnisINFO

24. 01. 2013. Srbija

Izvor: Gde investirati, ObjektivNo1.

Akcije NIS-a juče dostigle svoj istorijski maksimum

Akcije NIS-a okončale su jučerašnje trgovanje na ceni od 853 dinara, ali su tokom dana stizale i do nivoa od 870 dinara što je novi istorijski maksimum u trgovanju ovom hartijom.

Pre jučerašnjeg trgovanja, najviša vrednost u trgovanju akcijama ove najveće kompanije na Beogradskoj berzi dostignuta je početkom avgusta na ceni od 865 dinara.

Akcije NIS-a listirane su na Beogradskoj berzi 30. avgusta 2010. godine sa početnom cenom od 505 dinara, da bi ubrzo tokom septembra iste godine dostigle i istorijski minimum od 442 dinara.

U februaru 2011. godine sprovedena je i javna ponuda za preuzimanje od strane većinskog vlasnika putem koje je Gazprom Neft stekao dodatnih 5,15 odsto akcija pa trenutno ima vlasnički udeo od 56,15 odsto.

Drugi po veličini akcionar NIS-a je Republika Srbija sa udelom od 29,9 odsto, a ostalih deset najvećih akcionara predstavljaju strani i domaći portfeljni investitori.

Građani koji su putem Zakona o pravu na besplatne akcije i novčanu nadoknadu, između ostalog, stekli i po pet akcija u velikoj meri su prodavali akcije NIS-a. Kada se pojavio na Beogradskoj berzi NIS je imao preko 4,8 miliona akcionara, dok ih je na kraju septembra prošle godine bilo 2,53 miliona.

Nema komentara.

Ostavi komentar