Naslovna  |  BIZnisINFO  |  Prva kolektivna tužba protiv banaka u Srbiji
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

BIZnisINFO

12. 02. 2013. Srbija

Izvor: BLIC -Objektivno1.

Prva kolektivna tužba protiv banaka u Srbiji

Udruženje bankarskih klijenata Efektiva podnelo je Prvom osnovnom sudu u Beogradu tužbu protiv tri banke. Ovom tužbom se se tražiti zaštita kolektivnih interesa bankarskih klijenata, saopšteno je iz udruženja.

Kako je navedeno, radi se o prvoj kolektivnoj tužbi u istoriji srpskog pravosuđa, a kako je predsednik udruženja Dejan Gavrilović rekao Tanjugu, podneta je protiv Hipo Alpe-Adrija banke, Pireus i EFG banke.

- Razlozi tužbe bazirani su na ispravljanju posledica koje je na korisnike kredita ostavilo po nama nedopušteno ugovaranje valutne klauzule u švajcarskim francima, kao i posledica jednostranog menjanja kamata i kamatnih marži od strane banaka - navedeno je u saopštenju.

Gavrilović je objasnio, u izjavi Tanjugu, da su navedene tri banke izabrane “iz tehničkih razloga”, odnosno zato što za njih postoji najviše dokumentacije.

U Efektivi smatraju da će uspeh u ovom sporu “u budućnosti sprečiti nepoštenu bankarsku praksu, a da će klijentima koji već imaju kredite u francima značajno poboljšati materijalni položaj”.

- Iako se tužba konkretno odnosi na stambene kredite u francima, uverenja smo da će pozitivna presuda u značajnoj meri pomoći svim ostalim klijentima, fizičkim i pravnim licima koji koriste ostale usluge banaka i lizing kuća - saopštilo je to udruženje.

Oni su pozvali Narodnu banku Srbije “da na strani tužioca uzme učešće u ovom postupku, te da na taj način donekle ispravi posledice svog pasivnog držanja koje je, takođe, doprinelo teškom položaju bankarskih klijenata”.

Nema komentara.

Ostavi komentar