Naslovna  |  BIZnisINFO  |  Uskoro spisak namirnica koje će pojeftiniti
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

BIZnisINFO

05. 03. 2013. Srbija

Izvor: Agencije, ObjektivNo1

Uskoro spisak namirnica koje će pojeftiniti

Pregovori sa trgovcima da svako od njih iz postojećeg asortimana ponudi po jedan proizvod po znatno nižoj ceni su u završnoj fazi. Do sredine marta će biti objavljen konačan spisak predloga

Do sredine marta Ministarstvo trgovine objaviće spisak artikala koji će značajno pojeftiniti, najavljuje ministar Rasim Ljajić. On objašnjava da se s realizacijom ove ideje malo zakasnilo, jer je trebalo obaviti razgovore sa svim proizvođačima i trgovinskim lancima u Srbiji.

Krajem prošle godine Ministarstvo trgovine napravilo je dogovor sa trgovcima da svako od njih iz postojećeg asortimana ponudi po jedan proizvod po znatno nižoj ceni i tako bar delimično rastereti kućni budžet prosečnog građanina.

- Ovo nije nikakva naredba ili obaveza, sve je koncipirano na dobrovoljnoj bazi. Pregovori su u završnoj fazi, razgovore smo morali da obavimo sa svima, ostalo je samo da se dogovorimo sa još dva proizvođača. Pošto smo veći deo posla završili, očekujem da ćemo do sredine marta izaći sa konačnim spiskom predloga – kaže Ljajić.

U Ministarstvu trgovine kažu i da prate statistiku vezanu za pad prometa. Poslednji podaci pokazuju da su građani u januaru ove godine kupovali za 26 odsto manje nego u decembru 2012.

- To je posledica svega što nam se dešava. Raste broj nezaposlenih, prosečna plata je takođe bila 16,5 odsto manja u januaru u odnosu na prethodni mesec, a cene su sve veće. Normalno je da građani manje troše, nema se para. Ipak, ovakvom situacijom su najviše pogođene male trgovine. Ne mogu da pariraju velikim megamarketima sa cenama, i na kraju zatvaraju radnje – kaže državni sekretar ministarstva trgovine Dragovan Milićević.

Kakav je životni standard građana Srbije, najbolje kazuje podatak da smo mi po broju stanovnika najveće tržište maloprodaje u regionu, ali sa najmanjim prometom.

- Tri milijarde evra je celokupna vrednost prometa robe u maloprodaji. A to je zaista mizerno. U odnosu na nas, gori su samo Makedonci – kaže Milićević.

Ministar trgovine smatra da veliki pad prometa s kojim su se suočili domaći trgovci neće uticati na planove trgovinskog lanca “Lidl” i švedske “Ikee” da dođu u Srbiju.

- Zvali smo ljude iz “Ikee” i ponudili im pomoć, ukoliko za tim postoji potreba, ali su nam rekli da je sve u redu i da ide po planu i svojim tokom. Oni su već kupili plac od jednog fizičkog lica, dok je recimo nemački “Lidl” otkupio šest parcela, a kako su nam rekli, plan je da još devet kupe do kraja juna – kaže Ljajić.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza