Naslovna  |  BIZnisINFO  |  CENE NIŽE I DO 30 ODSTO: U socijalnoj korpi jeftinije mleko, meso, ulje, sokovi, kućna hemija...
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

BIZnisINFO

04. 04. 2013. Srbija

Izvor: Telegraf - ObjektivNo1.

CENE NIŽE I DO 30 ODSTO: U socijalnoj korpi jeftinije mleko, meso, ulje, sokovi, kućna hemija...

Trgovinski lanci sami odlučuju kojim će proizvodima i za koliko sniziti cenu. Akcija je dobrovoljna i odraz je društvene odgovornosti, tvrde u Ministarstvu trgovine

Većina velikih trgovinskih lanaca spustila je cene pojedinih životnih namirnica, koje će se naći u takozvanoj socijalnoj korpi, i tako ispoštovala dogovor sa Ministarstvom trgovine koje je preporučilo da trgovci snize cene i tako pomognu da oni najsiromašniji lakše dođu do namirnica.

U to su uverili reporteri Telegrafa koji su obišli nekoliko velikih trgovina, kako bi proverili da li se zaista na njihovim policama nalaze proizvodi čije su cene niže.

Foto: Marko Todorović

Foto: Marko Todorović

Prvi utisak je da su radnje “Super Vero” najbolje odgovorile na ovu akciju države, pošto su na vidljiv način obeležile proizvode čije su cene od 1. aprila niže.

Tako se pod oznakom “proizvod iz socijalne korpe” može kupiti ulje “Dijamant” po ceni od 139,99 dinara, umesto dosadašnjih 148,99 dinara, dok je hleb sa 48,50 snižen na 44,90.

Foto: Marko Todorović

Foto: Marko Todorović

Mleko “Mlekare Leskovac” sada se prodaje za 79,99 dinara, a samo dan ranije koštalo je 86,99 dinara. Kilogram pilećeg mesa, za koji se ranije moralo izvodjiti 332 dinara, sada je 285 dinara.

Slovenački “Merkator”, takođe je, već prvoga dana imao u ponudi proizvode sa nižim cenama.

Foto: Marko Todorović

Foto: Marko Todorović

Sok “Voćne kapi” sada je znatno jeftiniji i može se nabaviti za 99,99 dinara, iako je koštao 120,53. Testenine trgovačke marke “Bonus plus” od 400 grama spuštene su sa 46,90 na 35,90, a kilogram posnog keksa “Apetit”, koji proizvodi “Svislajon Takovo” sada je jeftiniji za 50 dinara, i umesto 185,90 košta 135,90.

Cene svih ovih namirnica obeležene su žutom bojom, a u prodavnici su nam rekli da će vrlo brzo dobiti i neke druge uočljivije oznake. Na sniženju su i pojedini šamponi i deterdženti.

Foto: Marko Todorović

Foto: Marko Todorović

Hrvatska “Idea” u ovoj akciji spustila je cene za oko petnaestak proizvoda, pa se tako kilogram svinjske plećke može pazariti za 399,99 dinara, dok za juneća leđa treba izdvojiti 539,99. Kilogram luka košta 40,90, a jabuke zlatne delišes 144,90 dinara. “Idea” je odlučila da po nižoj ceni ponudi i jogurt “Moja kravica”, mleko “Dukat”, ajvar “K plus”, kafu “Grand”, maslac “Imlekov”, šećer “Sunoko”, Pionirovo “Medeno srce” i toalet papir “Perfeks”.

Foto: Marko Todorović

Foto: Marko Todorović

Interesantno da se u celu priču u prvi mah nije uključio najveći trgovinski lanac u zemlji “Delez Srbija”, iako prodavnice “Maksi”, svako od nas ima u komšiluku, uz obrazloženje da ih Vlada nije informisala o konkretnoj inicijativi.

Ipak, ministar trgovine Rasim Ljajić sastao se juče sa generalnim direktorom “Deleza” Dejvid Vaner Skunerom, što je rezultiralo time da je “Delez” saopštio da je za njih prihvatljiv koncept socijalne korpe i da će u narednih nekoliko dana razmotriti načine na koje ta kompanija može da podrži ovu akciju.

U “Maksi” radnjama, u toku prekjučerašnjeg dana nijedan proizvod nije imao nižu cenu po osnovu socijalne korpe, pa su i prodavačice u isčekivanju odluke uprave “Deleza”. U međuvremenu hleb, mleko, ulje, šećer, kafa i meso u “Maksiju” se prodaju po starim cenama.

Foto: Marko Todorović

Foto: Marko Todorović

Savetnik ministra trgovine Vladimir Matović, koji je i zadužen za sprovođenje “socijalne korpe” objašnjava da su trgovci sami birali artikle koje će ponudi po najpovoljnijim uslovima, kao i koliko će iznositi popust.

- Akcija je dobrovoljna i odraz je društvene odgovornosti i pokazuje da postoji želja trgovaca da izađu u susret potrebama potrošača i ponude povoljne cene proizvoda – dodaje Matović.

Komentari (1)

ostavi komentar
čet

04.04.

2013.

anonymous [neregistrovani] u 22:13

prevara

prevara veka.hvala drugu presedniku. jooooooj

Odgovori

Ostavi komentar

Vremenska prognoza