Naslovna  |  BIZnisINFO  |  Upis nelegalnih objekata u katastar
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

BIZnisINFO

05. 04. 2013. Srbija

Upis nelegalnih objekata u katastar

Dve nedelje po donošenju novog zakona, nadležno ministarstvo građevine sačinilo je Pravilnik kojim se precizira postupak katastarske legalizacije. Pravilnik propisuje stepen završenosti objekata i uređuje upis svojine za one koji su zidali na tuđem zemljištu. Upis ne znači i legalizaciju, a građanima se preporučuje da u redovnom postupku legalizuju objekte.

Prema novom Zakonu o posebnim uslovima za upis svojine nad bespravno sazidanim objektima, pravo na uknjižbu imaju vlasnici kuća do 300 kvadrata, stanova i vikendica do 200, zanatskih radnji i poslovnog prostora do 100 i garaža do 30 kvadratnih metara.

Za sve objekte koji premašuju propisanu kvadraturu, vlasnici moraju da dobiju naknadno izdatu građevinsku i upotrebnu dozvolu i plate naknadu za uređenje zemljišta.

"Svi koji budu upisani po ovom zakonu praktično ona sankcija koja stoji za sve bespravno izgrađene objekte, a to je rušenje, neće biti primenjena", kaže Aleksandra Damjanović iz Ministarstva građevinarstva i urbanizma.

Objekti bez građevinske i upotrebne dozvole imaće na geolistu zabelešku da je vlasništvo na objektu upisano u skladu sa novim zakonom i moći će da ga koriste samo za sopstvene potrebe.

Direktor Geodetskog zavoda Zoran Krejović kaže da svi koji su gradili na tuđem zemljištu pa i na svom neće moći nakon ovog upisa da prodaju te objekte već će morati prethodno da regulišu uređenje građevinskog zemljišta i plate naknadu.

"Onda bi im se skinula zabeležba i onda bi mogli da raspolažu i da vrše kupoprodaju takvih objekata", navodi Krejović.

U Srbiji ima čak milion i 300 hiljada nelegalnih objekata, a predato je nešto više od 700 hiljada zahteva za legalizaciju od kojih je rešeno tek 10 odsto. Nelegalni, neuknjiženi ili objekti sa problematičnim vlasništvom neupotrebljivi su na tržištu nepokretnosti.

"Većina investitora dolazi iz zemalja EU ili zemalja u kojima su vlasnički odnosi u potpunosti sređeni, regulisani i oni jednostavno ne razumeju na koji način takve nepokretnosti mogu da učestvuju u investicioniom tržištu kod nas i iz tog razloga vrlo brzo odustaju", ističe Dušica Gaković iz beogradskog sajma nekretnina "Belre"

Problem legalizacije, kako se očekuje, trebalo bi da reši Zakon o legalizaciji koji se očekuje do juna.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza